Svijet
0

Šokantna ispovijest sluškinje: Gurali su mi cijev od usisivača u usta

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Indonežanka koja je radila kao sluškinja je izjavila na sudu u Hong Kongu da je šest mjeseci mučena i zlostavljanja, a njen bivši poslodavac joj je gurao cijev od usisivača u usta.

Uznemirujuće svjedočenja 23-godišnje Erwiana Sulistyaningsih je trajalo dva dana, a ispričala je Na koji je sve način bila zlostavljana, uključujući udarce, šamaranje, tukli su je i nogama toliko da bi izgubila svijest. Slučaj je izazvao zgražanje javnosti kada su se njene fotografije pojavile ranije ove, a ona je bila primljena u bolnicu u Indoneziji u kritičnom stanju.

Erwianin bivši poslodavac Law Wan-tung je 44-godišnja domaćica koja se sada suočava sa optužbama, uključujući 21 nanošenje teških tjelesnih ozljeda, napada i zastrašivanje.

Izjasnila se da nije po točkama optužnice, osim jedne, zbog toga što nije imala policu osiguranja za zaposlenike. Erwiana je opisala incident kada je rekla da je kažnjena za drijemanje tokom rada.

"Morala sam u kupaonicu gdje sam skinula odjeću, a ona me zalijevala hladnom vodom", ispričala je.

Satima joj nije dozvolila da se obuče, a onda bi uključila ventilator i okrenula ga prema njoj i držala tako satima, pa joj je tek onda dozvolila da se obuče. Tužilac je optužio Law Wan-tung, majku dvoje djece da je Erwianu povukao dolje s ljestvi dok je čistila. Erwiana je rekla da je jednom prilikom pretučena i da je ostala bez svijesti, a čim se probudila, prisiljena je da se vrati na posao.

Radila je 20 sati dnevno, a samo joj je bilo dozvoljeno da spava između 13 i 17 sati. "Morala sam spavati na podu", ispričala je nesretna Erwiana.

Sve što je mogla jesti bilo je tri do šest komada hljeba i zdjela riže dnevno. Nekoliko aktivista koji se bore za prava migranata su se okupili ispred Okružnog suda Wanchai pozivajući na pravdu za Erwianu.

Slučaj je također uključio optužbe za napad na druge dvije indonezijske sluškinje, Tutik Lestari Ningsih i Nurhasanah. Law Wan-tung bi mogla dobiti do sedam godina zatvora za optužbe za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Amnesty International je izdao javno saopćenje u julu pozivajući Hong Konga da poduzme hitnu akciju kako bi došao "kraj rasprostranjenog zlostavljanja i iskorištavanja migranata domaćih radnika".

Prema izvještaju objavljenom prošle godine, Indonezijski radnici su u opasnosti od ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Hong Kongu. Hong Kong zapošljava oko 320.000 stranih radnika uglavnom iz Indonezije, Filipina i iz drugih dijelova Azije.