Svijet
6

Soeder: Nove milijarde Grčkoj samo uz polog nekretnina, zlata ili gotovine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bavarski ministar finansija Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija), zatražio je, uoči sastanka ministara finansija Evropske unije o daljnjoj pomoći Grčkoj, da se toj zemlji daljnja pomoć isplaćuje jedino u slučaju ispunjenja obaveza, a i u tom slučaju samo uz polog u nekretninama ili zlatu, javlja u ponedjeljak dnevnik Bild.

"Nove milijarde bi smjele biti isplaćene samo u slučaju da Atina ispuni sva obećanja vezana uz reforme. Ali i u tom slučaju bi pomoć trebala biti isplaćena samo ako Grčka garantira pologom u obliku nekretnina, zlata ili gotovine", rekao je Soeder za Bild i zaključio kako je Evropskoj uniji, kada je Grčka u pitanju, "potreban plan B".

Bavarski ministar finansija time nastavlja oštru retoriku prema Grčkoj, koju vrh Bavarske, koja od svih njemačkih saveznih pokrajina najviše uplaćuje u savezni budžet, koristi od samog početka finansijske krize.

Donedavni predsjednik Evropskog parlamenta i novi kancelarski kandidat njemačkih socijaldemokrata na ovogodišnjim njemačkim parlamentarnim izborima Martin Schulz, naprotiv, poziva na smirivanje napetosti kada je grčki program u pitanju.

"U ovo vrijeme globalne nesigurnosti od posebne je važnosti da se Evropa drži zajedno", rekao je Schulz za dpa, prenosi Hina.