Svijet
23

Socijaldemokrati pobijedili na izborima u Austriji

Anadolja
Austrijski kancelar slavi pobjedu (Foto: AFP)
Austrijski kancelar slavi pobjedu (Foto: AFP)
Vladajuća austrijska Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Wernera Faymanna pobijedila je sa 27,1 posto glasova na parlamentarnim izborima u Austriji, pokazali su preliminarni rezultati izbora održanih danas u toj zemlji, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner saopćila je da je izlaznost na izborima iznosila 65,9 posto.

Prema nezvaničnim rezultatima, vladajuća SPO je dobila 27,1 posto glasova, Narodna partija (OVP) 23,8 posto, Slobodarska partija (FPO) 21,4 posto i stranka Zelenih 11,5 posto glasova.

Očekuje se da će SPO i OVP zadržati postojeći koalicioni odnos. Obje stranke su ranije saopćile da ne žele ulaziti u koaliciju sa radikalnom desničarskom strankom FPO.

Wernera Faymanna je, nakon što su objavljeni rezultati, kazao je da će se sastati sa liderima OVP-a, te ponovio da ne žele u koaliciju sa FPO-om.

Lider OVP-a Michael Spindelegger je kazao da su im građani uputili “jasne i konkretne poruke“, dodavši da će u slučaju koalicije sa SPO-om morati se promijeniti mnogo stvari i da “neće sve biti po starom“.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer je najavio da od slijedećeg tjedna počinju konzultacije sa šefovima šest parlamentarnih stranaka i da se nada brzom osnivanju vlade. Konačni službeni rezultat izbora biti će objavljen 16. oktobra, a konstituirajuća sjednica novog sastava parlamenta održat će se 29. oktobra.

Na današnjim izborima pravo glasa imalo je 6,4 miliona stanovnika Austrije.