Svijet
0

Snowdenove informacije su u rukama Rusa

FENA
Edward Snowden (Foto: EPA)
Edward Snowden (Foto: EPA)
Zvaničnici u Američkom kongresu izjavili su u utorak da su neki povjerljivi dokumenti koje je ukrao Edward Snowden najvjerovatnije u rukama Rusije, gdje ovaj Amerikanac živi od prošlog ljeta kao izbjeglica.

"Devedeset i pet posto informacija koje je uzeo vojne su prirode, istovremeno taktičke i strateške informacije za koje smatramo da su u rukama Rusa", kazao je Mike Rogers, republikanski predsjednik obavještajne komisije pri Predstavničkom domu.

Parlamentarac je kao dokaz naveo povjerljivi izvještaj Pentagona o dokumentima koje je odnio Edward Snowden, bivši konsultant američke Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA). Izvještaj nije objavljen, ali prema riječima Mikea Rogersa, analitičari američke vlade procjenjuju da "sve ili jedan dio" informacija "su danas u rukama ruskih obavještajnih službi".

Snowden je stalno negirao da je predao dokumente Rusiji, Kini ili nekoj drugoj stranoj sili. On je u oktobru objasnio za New York Times da je dokumente dao novinarima u Hong Kongu i da ništa nije donio u Rusiju.

Prema izvještaju Pentagona, Edward Snowden je ukrao 1,7 miliona tajnih dokumenata.