{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snowden: Bilo je i industrijske špijunaže, SAD su prisluškivale Siemens

27.1.2014. u 08:31
3
32
Snowden: Bilo je i industrijske špijunaže, SAD su prisluškivale Siemens
3
Snowden: Bilo je i industrijske špijunaže, SAD su prisluškivale Siemens
Edward Snowden
Edward Snowden, bivši uposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) SAD-a i CIA-e, u intervjuu za njemačku ARD TV je kazao kako su Amerikanci obavljali i indrustrijsku špijunažu u toj zemlji, a ne samo sigurnosnu kako se do sada vjerovalo.
U intervjuu Snowden je kazao da špijunaža nikako nije bila ograničena na nacionalnu sigurnost SAD-a te da je NSA špijunirala kompaniju Siemens.

Snowden je također kazao njemačkom nacionalnom TV servisu da on nema više kod sebe bilo kakve dokumente i informacije o NSA-inim aktivnostima te da je sve proslijedio određenim novinarima. Također je kazao da nije imao nikakvu kontrolu nad objavljivanjem informacija.

Pitanje o američkim špijuniranjima građana širom svijeta, ali i državnika te određenih organizacija dospjelo je u svjetsku javnost u junu prošle godine kada je Snowden dao britanskom Guardianu dokumente koji su objavljeni, a koji svjedoče o tome da su SAD prisluškivale i pratile elektronsku poštu ljudi širom svijete zbog navodne borbe i prevencije terorizma.

Bez obzira na prijetnje smrću, Snowden kaže da mirno spava i da zna da je učinio ispravnu stvar. Čak su pojedini američki zvaničnici javno govorili kako bi voljeli vdjeti Snowdena mrtvog, s metkom u glavi ili otrovanog.

On je također u polusatnom razgovoru za njemačku televiziju kazao kako vjeruje da je osim Angele Merkel NSA prisluškivala i druge njemačke zvaničnike, odnosno članove vlade, jer kako kaže, malo je vjerovatno da neko nadzire njemačku vladu, a prisluškuje samo kancelarku.

Ipak, bio je oprezan u davanju izjava. Jedan od uvjeta da dobije azil u Rusiji, a što je Vladimir Putin od njega tražio, je da prestane s objavljivanjem informacija koje štete SAD-u. Međutim, on je kazao kako kod sebe nema više dokumenata i da sve zavisi od novinara širom svijeta kojima je proslijedio materijal.

Ovo je bio prvi intervju koji je Snowden dao za neku TV kuću otkako je iz Hong Konga stigao u Rusiju gdje je dobio azil.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: