{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snowdenov saradnik zaprijetio objavljivanjem novih tajni

F
19.8.2013. u 17:55
0
2
Snowdenov saradnik zaprijetio objavljivanjem novih tajni
0
Snowdenov saradnik zaprijetio objavljivanjem novih tajni
Edward Snowden
Novinar koji je prvi objavio tajne koje je odao odbjegli američki obavještajni službenik Edward Snowden najavio je u ponedjeljak da će objaviti još dokumenata i saopćio je da će Britanija "zažaliti" što je držala u zatočeništvu njegovog partnera devet sati.
Britanske vlasti u nedjelju su se pozvale na antiterorističke zakone kako bi uhapsile Davida Mirandu, partnera američkog novinara Glenna Greenwalda, dok je prolazio kroz londonski aerodrom Heathrow, prenosi Reuters.

Miranda (28), brazilski građanin, ispitivan je devet sati prije nego što je bio oslobođen bez podizanja optužbe, a zaplijenjeni su mu laptop, mobitel i memorijski stikovi.

Greenwald, kolumnista britanskih novina Guardian koji živi u Rio de Janeiru, izjavio je da je pritvatranje pokušaj njegovog zastrašivnja kako ne bi objavio dokumente koje je odao Snowden o aktivnostima nadzora globalnih internetskih komunikacija od američkih obavještajnih službi.

Snowden, kome je odobren azil u Rusiji, dao je Greenwaldu između 15.000 i 20.000 dokumenata se detaljima nadzornih programa Američke agencije za nacionalni sigurnost.

"Odsada ću biti mnogo agreesivniji u izvještavanju. Objavit ću brojne dokumente o engleskom špijunskom sistemu. Mislim da će požaliti zbog onoga što su učinili", izjavio je Greenwald, govoreći na portugalskom, novinarima na aerodromu u Riju, gdje se sastao s Mirandom po povratku u Brazil.

"Oni žele da ugroze naš novinarski rad, da pokažu da imaju silu u rukama i da neće ostati pasivni, nego će nas napadati još jače ako nastavimo objavljivati njihove tajne", kazao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: