{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajni dokumenti će biti objavljeni i ako se Snowdenu nešto desi

26.6.2013. u 10:59
2
7
Tajni dokumenti će biti objavljeni i ako se Snowdenu nešto desi
2
Tajni dokumenti će biti objavljeni i ako se Snowdenu nešto desi
Edward Snowden je, u slučaju da mu se nešto desi, napravio kopije tajnih dokumenata i podijelio ih sa nekoliko osoba širom svijeta, izjavio je ovo Glenn Greenwald, novinar lista The Guardian, koji je i objavio priču o Snowdenu, odnosno o američkom programu prisluškivanja.
Greenwald je kazao da su ovi dokumenti pod zaštitom i da se mogu otvoriti samo pomoću lozinke. Bez obzira na to šta se može dogoditi sa Snowdenom, uključujući i eventualno njegovu smrt, dokumenti će biti objavljeni, odnosno informacije iz njih će procuriti u javnost.

Iako nije poznato koji je tačan broj dokumenata, pretpostavka je da se radi o nekoliko hiljada.

Novinar Greenwald je u razgovoru za The Daily Beast kazao kako mu je Snowden kazao da će u slučaju da se njemu nešto desi nekoliko osoba u svijetu dobiti puni pristup arhivi i dokumentima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da se trenutno najtraženiji čovjek nalazi na aerodromu u Moskvi te da ga ta zemlja neće izručiti SAD-u, uprkos zahtjevima Washingtona.

"Snowden je slobodan čovjek i može ići u koju god zemlju hoće", kazao je Putin.

Greenwald je također kazao da bi ga čudilo da Amerika ne pokušava doći do informacija na njegovom kompjuteru, a naveo je i primjer kako je prije nekoliko dana putem Skypea razgovarao sa kolegom iz Brazila i kazao da će mu poslati neke dokumente, tačnije elektronički zaštićenu kopiju dokumenata, ali to ipak nije učinio. Sutradan je tom prijatelju nestao laptop iz kuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: