{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajni dokumenti će biti objavljeni i ako se Snowdenu nešto desi

26.6.2013. u 10:59
2
7
Tajni dokumenti će biti objavljeni i ako se Snowdenu nešto desi
2
Tajni dokumenti će biti objavljeni i ako se Snowdenu nešto desi
Edward Snowden je, u slučaju da mu se nešto desi, napravio kopije tajnih dokumenata i podijelio ih sa nekoliko osoba širom svijeta, izjavio je ovo Glenn Greenwald, novinar lista The Guardian, koji je i objavio priču o Snowdenu, odnosno o američkom programu prisluškivanja.
Greenwald je kazao da su ovi dokumenti pod zaštitom i da se mogu otvoriti samo pomoću lozinke. Bez obzira na to šta se može dogoditi sa Snowdenom, uključujući i eventualno njegovu smrt, dokumenti će biti objavljeni, odnosno informacije iz njih će procuriti u javnost.

Iako nije poznato koji je tačan broj dokumenata, pretpostavka je da se radi o nekoliko hiljada.

Novinar Greenwald je u razgovoru za The Daily Beast kazao kako mu je Snowden kazao da će u slučaju da se njemu nešto desi nekoliko osoba u svijetu dobiti puni pristup arhivi i dokumentima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da se trenutno najtraženiji čovjek nalazi na aerodromu u Moskvi te da ga ta zemlja neće izručiti SAD-u, uprkos zahtjevima Washingtona.

"Snowden je slobodan čovjek i može ići u koju god zemlju hoće", kazao je Putin.

Greenwald je također kazao da bi ga čudilo da Amerika ne pokušava doći do informacija na njegovom kompjuteru, a naveo je i primjer kako je prije nekoliko dana putem Skypea razgovarao sa kolegom iz Brazila i kazao da će mu poslati neke dokumente, tačnije elektronički zaštićenu kopiju dokumenata, ali to ipak nije učinio. Sutradan je tom prijatelju nestao laptop iz kuće.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: