Svijet
22

Snowden uzrokovao strah: Pretraga termina "džihad" ili "Al Kaida" pala za 30 posto

Klix.ba
Podaci o pretrazi interneta, a pogotovo Wikipedije pokazali su snažne promjene u ponašanju korisnika u periodu nakon što je Edward Snowden otkrio niz pojedinosti i podataka o nadzoru običnih građana SAD-a.

Naime, pretraga pojmova kao što su Al Kaida, bomba ili džihad opala je za 30 posto nakon što je Snowden pokazao na koji način Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prati sumnjive subjekte.

Nakon što se doznalo kako NSA koristi oko 50 tema koje smatra ključnima, desio se tzv. efekat straha kod običnih korisnika interneta. Korisnici su po pravilu izbjegavali potragu za "opasnim" terminima koji asociraju na terorizam.

Ovo je dokazao autor i istraživač Jonathon Penney sa Univerziteta u Torontu. On navodi kako je 16 mjeseci prije događaja koje je pokrenuo Snowden, a koji su se desili u junu 2013. godine, najmanji broj potraga za ključnim terminima iznosio je 2,2 miliona mjesečno.

Kulminacija je zabilježena nešto prije juna 2013., a tada je zabilježeno čak tri miliona pretraga mjesečno. Pregledi "osjetljivih" tema i termina značajno su pali nakon Snowdenovog otkrića. Broj je pao na 2,2 miliona nakon čega je dodatno krahirao na dva miliona pregleda.

Čak ni 14 mjeseci nakon događaja, broj pregleda se nije oporavio, a faktor straha dovoljno je jak da na mjesečnoj bazi zadrži u prosjeku 2,4 miliona potraga na Wikipediji.