Svijet
2

Snowden još uvijek na aerodromu u Moskvi, odluku o azilu bi mogao čekati mjesecima

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Bivši zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), Amerikanac Edward Snowden, koji je otkrio da Sjedinjene Američke Države prikupljaju informacije prisluškivanjem telefonskih razgovora i praćenjem interneta, i dalje je na aerodromu u Moskvi, gdje čeka odgovor Ekvadora na zahtjev za azil.

Snowden se nada azilu, a Ekvador je saopćio da bi odluku o tome mogao donijeti tek za nekoliko mjeseci. Rusija je saopćila da se Snowden i dalje nalazi na moskovskom aerodromu Sheremetyevo. On je pobjegao iz SAD-a u Hong Kong ovog mjeseca, nakon što je otkrio detalje o tajnom američkom programu koji podrazumijeva prisluškivanje telefonskih razgovora i praćenje interneta. U nedjelju je iz Hong Konga stigao u Moskvu.

Na aerodromu ga još niko nije vidio, recepcioner hotela je rekao da se Snowden raspitivao o cijenama, a potom otišao.Ruski predsjednik Vladimir Putin je odbacio navode da je Snowdena ispitala ruska obavještajna agencija, a odbačeni su i navodi SAD-a da je Rusija na bilo kakav način pomogla Snowdenu. U srijedu nije bilo rezervisanih letova na Snowdenovo ime.

Predstavnik aerodroma je rekao da Snowden neće letjeti ni u naredna tri dana, jer u sistemu nema nikakvih rezervacija, javlja Reuters.