Sastanak delegacija
8

Snimak s pregovora Ukrajine i Rusije: "Možete se osjećati potpuno sigurno"

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Pregovori ukrajinske i ruske delegacije počeli su danas u Gomeljskoj oblasti u Bjelorusiji, a predstavnici su sjeli za pregovarački sto u nadi da pronađu mirno rješenje sukoba u Ukrajini.
Delegacijama je dobrodošlicu poželio Vladimir Makej, šef administracije bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Možete se osjećati potpuno sigurno. To je naša sveta dužnost", rekao je Makej gostima.

Podsjećamo, pregovori se odvijaju na području Bjelorusije, a dvije strane su nakon gotovo dva sata zakašnjenja sjele za pregovarački stol.

Ruska delegacija je još jučer stigla u Minsk i čekala da pregovori počnu, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da ne pristaje na pregovore na području Bjelorusije.

Međutim, nakon popodnevnog razgovora s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom došlo je do promjene plana i Ukrajina je pristala na razgovore.

U delegaciji Ukrajine su šef stranke Sluga naroda David Arahamia, Oleksij Reznikov, ministar odbrane Ukrajine, Mykhailo Podoliak, savjetnik šefa predsjedničke kancelarije, Andriy Kostin, prvi zamjenik šefa ukrajinske delegacije u Trojnoj kontakt grupi, Rustem Umerov, MP, i Mykola Tochytsky.

U ruskoj delegaciji nalazi se pomoćnik predsjednika Vladimir Medinski, zamjenik ministra odbrane, zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, predsjednik Odbora državnog ureda za međunarodne poslove Leonid Slutski i ruski ambasador u Bjelorusiji Boris Gryzlov.

Ključno pitanje pregovora je trenutni prekid vatre i povlačenje trupa iz Ukrajine, a ono što će Ruse zanimati su svakako i sigurnosne garancije s Ukrajinom da ta zemlja neće pristupiti NATO savezu.