Uradit će reviziju
53

Snimak rekonstrukcije podnožja piramide izazvao burne kritike egiptologa

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Egipatsko ministarstvo za starine priopćilo je da uspostavlja odbor za reviziju restauracije Mikerinove piramide u Gizi nakon negodovanja javnosti zbog projekta.

Prije sedam dana voditelj Egipatskog vrhovnog vijeća za starine Mostafa Waziri objavio je video na Facebooku koji prikazuje radnike kako postavljaju blokove granita na podnožje najniže od tri piramide u Gizi.

Snimka je izazvala buru kritika egiptologa koji su izrazili bojazan da je u tijeku sveobuhvatna rekonstrukcija slavnog spomenika, nauštrb očuvanja njegova historijskog tkiva.

Pokušavajući smiriti raspravu, u zemlji u kojoj turizam čini 10 posto BDP-a, ministarstvo je objavilo da je osnovalo "znanstveni odbor kojim predsjedava Zahi Hawass", poznati egipatski arheolog, kako bi analizirao projekt obnove, prenose agencije.

Odbor se sastoji od "stručnjaka za inženjerstvo i arheologiju" iz Češke, Njemačke i Sjedinjenih Država, kao i iz Egipta.

Konačno izvješće odbora uključivat će "potrebne postupke i korake za koordinaciju s (UN-ovom agencijom za baštinu) UNESCO".

U izvornom obliku baza piramide je bila prekrivena granitom, ali je s vremenom izgubljen dio te obloge. Egipat je obnovom Mikerinove piramide želio vratiti izvorni stil građevine rekonstrukcijom granitne baze što je izazvalo lavinu negativnih reakcija diljem svijeta.