{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snimak izraelskih vojnika koji pucaju na Palestince izazvao bijes javnosti

Klix.ba
25.4.2018. u 09:32
236
70
Snimak izraelskih vojnika koji pucaju na Palestince izazvao bijes javnosti
236
 
Snimak ponašanja izraelskih vojnika prilikom paljbe gumenih metaka na palestinske demonstrante izazvao je bijes javnosti. Prvenstveno, vojnici pucaju bez očiglednog razloga, tj. bez postojanja prijetnje upućene prema njihovom položaju.
Riječ je o događaju koji se desio 13. aprila, a predstavlja ponašanje izraelskih vojnika, uključujući razgovor o mogućem korištenju bojeve municije protiv civila. Vojnici komentarišu kako ne smiju koristiti pravu municiju, ali da bi samo "jedan pravi metak" riješio cijelu situaciju.

"Treba nam samo jedan dobar pogodak i to je to. To će ih naučiti da ne bacaju kamenje", rekao je jedan prirpadnik IDF-a (izraelske odbrambene snage). Na snimku se kamenje ne vidi, tj. čini se da kamenje uopće ne dolazi do vojnika.

Također, u njihovom razgovoru se čuje savjetovanje da ne pucaju na demonstrante iz daleka jer će ih to "samo prepasti", aludirajući na to da ne žele da protesti završe na taj način.

Prilikom ispaljivanja gumenog metka bez očiglednog razloga jedan od vojnika se počinje radovati, dok ga drugi savjetuje da se smiri jer ih prati kamera te da se zbog toga moraju ponašati "profesionalno".

Video je objavila organizacija B’Tselem, a u opisu stoji da je događaj zabilježen u selu Madama na Zapadnoj obali. U incidentu je ranjeno sedam Palestinaca, dva su završila u bolnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: