Svijet
0

Snažna oluja s orkanskim vjetrovima zahvatila Veliku Britaniju

Klix.ba
(Foto: AFP)
Velika Britanija suočava se sa saobraćajnim kolapsom nakon što je jaka oluja s orkanskim vjetrovima prošla zemljom i uzrokovala zatvaranje mostova, saobraćajnica i željezničkog saobraćaja te zaustavila letove.

Vjetrovi koji su puhali 159 km/h čupali su drveće i obarali stubove za električnu energiju, zbog čega je bez struje ostalo 40.000 ljudi, a pričinjena je i velika šteta na parkiranim automobilima.

U Newhavenu je 14-godišnji dječak upao u more tokom igre na obali, a spasioci su morali obustaviti potragu za njim zbog oluje. Naknadno će biti odlučeno da li će nastaviti potragu.

Premijer Velike Britanije David Cameron i ministar transporta Baroness Kramer pozvali su Britance da ostanu u svojim kućama dok najgore ne prođe.

"Vozovi neće raditi sve dok oluja ne prođe i inžinjeri ne provjere stanje na šinama, jer se na njima nalazi drveće, kao i krhotine koje mogu naštetiti infrastrukturi ili uzrokovati nesreću", rekao je ministar Kramer.

Voz koji je vozio prema Devonu udario je u drvo, no srećom nije bilo povrijeđenih.

Aerodrom Heathrow otkazao je 60 letova prije oluje te smanjio broj letova za 20 posto. Prema informacijama meteorologa vjetrovi bi mogli oslabiti tek poslijepodne, no inžinjeri su upozorili da neće moći pokrenuti teretne avione do daljnjeg.

Ne voze ni brodovi niti trajekti zbog snažnih vjetrova i velikih valova. U nekim dijelovima obustavljen je i autobuski saobraćaj zbog zatvorenih mostova i saobraćajnica prekrivenih stubovima, drvećem i otpadom. Londonski metro neće raditi do 10 sati.

Cornwall, Devon, Dorset, Hampshire, West Sussex, East Sussex i Kent su najteže pogođeni olujom. Zabilježena je velika materijalna šteta i nekoliko lakše povrijeđenih osoba.

Britanski eksperti porede ovu oluju s Great Storm (Velikom olujom) koja se dogodila 1987. i u kojoj su 22 osobe smrtno stradale.