Veliki broj civila stradao u Sirtu
0

Snage Nacionalnog vijeća preuzele kontrolu nad Sabom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Nove libijske vlasti saopštile su da su preuzele kontrolu nad svim dijelovima pustinjskog grada Sabe, a portparol Muamera Gadafija izvijestio je o navodnom velikom stradanju civila u Sirtu.

Gadafijev portparol Musa Ibrahim rekao je Reutersu da je u NATO udarima i raketnim napadima na pukovnikov rodni grad Sirt u posljednja dva dana poginuo 151 civil. On je dodao da je glavna gradska bolnica ostala bez zaliha i struje.

Ove tvrdnje nije moguće provjeriti u ovom trenutku, pošto su komunikacije sa Sirtom u prekidu. Grad je u okruženju snaga prelaznog vijeća sa tri strane.

Administracija u Tripoliju saopštila je da je u toku provjera izvještaja o navodnom bjekstvu Mumera Gadafija iz Sabe.

"Naši revolucionari kontrolišu 100 posto Sabe, iako ima džepova otpora sa snajperistima. Taj otpor je uzaludan", izjavio je vojni portparol Nacionalnog prelaznog vijeća Ahmed Bani.

On je dodao da je u toku "intenzivna potraga za tiraninom", te da su stigli nepotvrđeni izvještaji o tome da je on pobjegao iz Sabe na drugo mjesto.

NATO je ranije tokom dana sopštio da će vjerovatno okončati misiju u Libiji u narednih 90 dana. Članice Alijanse juče su donijele odluku u produženju vazduhoplovno-pomorske misije u Libiji za tri mjeseca.