Libija
0

Snage lojalne Gaddafiju pokrenule kontranapad

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snage lojalne libijskom vođi Moammaru Gaddafiju pokrenule su u četvrtak kontranapad na važne gradove u blizini glavnog grada Tripolija što su pod kontrolom opozicije koja je ranije zauzela i istočne dijelove zemlje, uz granicu s Egiptom oko Benghazija i Tobruka, kao i duž obale Mediterana.

Snage sigurnosti lojalne Gaddafiju napale su opozicijske formacije koje kontroliraju grad Misratah oko 200 kilometara istočno od Tripolija, i u tom napadu je poginulo više ljudi, ispričao je jedan očevidac agenciji Reuters telefonom.

Sukob je izbio u blizini aerodroma i Gaddafijeve snage su uspostavile kontrolu nad tom oblašću, ali opozicijske snage još ih pokušavaju potisnuti. Centar Misrataha, koji je od aerodroma udaljen oko tri kilometra, već nekoliko dana kontroliraju opozicijske snage i tamo je mirno.

Jedinica libijske vojske lojalna Gaddafiju napala je u četvrtak džamiju u Az-Zawijahu, 50 kilometara zapadno od Tripolija, protuavionskim raketama i automatskim oružjem, nakon što su antivladini demonstranti odbili napustiti tu oblast, saznao je Associated Press od jednog očevica.

U tome napadu je stradao veliki broj protivnika režima koji su se ulogorili u džamiji i ispred nje, ali očevidac nije mogao reći koliki je tačan broj žrtava.

Arapska televizija Al-Jazeera prikazala je snimke policijske stanice u Az-Zawijahu koja gori i oko 20 tijela s rukama vezanima na leđima. Ta televizija je objavila da se radi o tijelima policajaca koji su strijeljani jer su odbili pucati na demonstrante.

Televizija Al-Arabiya je najavila da će se Gaddafi uskoro obratiti stanovnicima toga grada.

Opozicija je zauzela i grad Zuwarah, koji se nalazi oko 120 kilometara zapadno od Tripolija, rekla su agenciji Reuters dva egipatska radnika koja su pobjegla u susjedni Tunis.

Oni su radili na gradilištu u Zuwarahu i ispričali su da u tome gradu nema ni traga od policije i vojske, već da se on nalazi pod kontrolom "narodnih odbora" naoružanih automatskim oružjem. "Narod je preuzeo kontrolu. Policijske stanice su spaljene i proteklih dana nisam vidio ni policiju ni vojsku", rekao je egipatski radnik Ahmed Osman.

Gaddafijev sin Saif al-Islam izjavio je kako je broj poginulih demonstranata pretjeran i da nisu tačne informacije o bombardiranju libijskih gradova.

Međunarodna federacija za ljudska prava je saopćila da je najmanje 700 ljudi poginulo u Libiji od početka protesta prije više od sedam dana. Human Rights Watch je objavio da broj žrtava iznosi 300, dok je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio da je informacija o 1.000 poginulih vjerodostojna, ali da nije potpuna.

Gaddafijev rođak i jedan od njegovih najbližih suradnika Ahmed Gaddafi al-Dam prebjegao je u Kairo, u znak protesta zbog nasilja nad demonstrantima.