|

"Snaga dolara počiva na snazi američke ekonomije"

"Snaga dolara počiva na snazi američke ekonomije"
0
F
FENA
10.11.2010. u 20:54
3
komentara
0

dijeljenja
"Snaga dolara počiva na snazi američke ekonomije" Barack Obama (Foto: AP)
Snaga dolara počiva na snazi američke ekonomije i ta je snaga najbolji doprinos što ga Sjedinjene Države mogu dati svjetskoj ekonomiji, poručio je predsjednik Barack Obama čelnicima skupine G-20, prenijele su agencije koje su u srijedu dobile kopiju njegova pisma.
"Snažan oporavak koji stvara radna mjesta, prihode i potrošnju najvažniji je doprinos što ga Sjedinjene Države mogu dati svjetskome oporavku", napisao je američki predsjednik.

Pismo je dostavljeno medijima nakon što je Obama doputovao u južnokorejsku prijestolnicu koja će u četvrtak i petak ugostiti samit G-20.

"Snaga dolara na kraju počiva na temeljnoj snazi američke ekonomije", napisao je Obama odgovarajući na brojne kritike američkih mjera ekonomskog oporavka.

Američka središnja banka prošle je sedmice odlučila ubrizgati 600 milijardi dolara na tržišta radi poticanja ekonomskog oporavka. Ta odluka će oslabiti dolar, a izazvala je val kritika, napose Kine i Evrope, piše France Presse.

Riječ je o novoj epizodi "valutnog rata" koji će biti jedna od glavnih tema samita 20 vodećih svjetskih gospodarstava koji u četvrtak počinje u Seulu.

Obama pismom opet poziva zemlje snažne izvoznice da pojačaju domaću potrošnju, a to se posebno odnosi na Njemačku i najviše na Kinu.

SAD obavlja svoj dio posla, a to bi trebale činiti i druge države, poručio je Obama. "Gospodarstva koja su svojim izvozima kompenzirala slabost njihove
unutarnje potražnje moraju se promijeniti", predložio je Obama.

Agencija Reuters piše da je Obamino pismo objavljeno dan nakon sukoba pregovarača dok su sastavljali nacrt zaključaka za samit. Duboke podjele i napetosti vladaju između industrijski najrazvijenijih zemalja i novih rastućih gospodarstava kakva su Kina ili Brazil.

"Kada sve nacije budu obavile svoj posao, rastuća gospodarstva i ona razvijena (...) svi ćemo imati dobit iz snažnijeg rasta", poručio je Obama.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...