Barack Obama
0

"Jak dolar čuva ekonomsku snagu SAD-a"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jak dolar je neophodan za očuvanje ekonomske snage i jačanje privrednog rasta Sjedinjenih Američkih Država, istakao je predsjednik Barack Obama u pismu političkim liderima Grupe 20 (G-20) industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, koje im je uputio pred početak samita "dvadesetorke" u Seulu.

The Washington Post u četvrtka piše da je američki predsjednik na taj način pokušao da zaštiti napore američke Uprave federalnih rezervi (FED), usmjerene na brži oporavak rasta američke ekonomije.

Politički analitičari lista, međutim, ističu da stav Obame neće imati podršku ostalih članica u "dvadesetorki", dok su Kina, Njemačka i Brazil već pokazale izvjestan skepticizam po tom pitanju.

Američki predsjednik je uvjeren da će program američke centralne banke za otkup vladinih obveznica osnažiti dolar, s obzirom na to da će se investitori vratiti na američko tržište, kako bi iskoristili nastale mogućnosti za rast.

Obama tvrdi da vrijednost dolara prije svega zavisi od fundamentalne snage američke ekonomije.

On je još jednom pozvao lidere drugih zemalja, a prije svih Kinu, da tržištima prepuste slobodno formiranje vrijednosti valuta, umjesto politike čvrstog vezivanja za dolar, koja im osigurava prednosti u vanjskoj trgovini.