{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smrtna kazna za ubistvo novinarke AP-a koja je preživjela ranjavanje u Sarajevu

F
24.7.2014. u 09:13
8
16
Smrtna kazna za ubistvo novinarke AP-a koja je preživjela ranjavanje u Sarajevu
8
Smrtna kazna za ubistvo novinarke AP-a koja je preživjela ranjavanje u Sarajevu
Afganistanski policajac proglašen je krivim za ubistvo fotoreporterke AP-a Anje Niendrighaus. Sud u Kabulu osudio ga je na smrtnu kaznu.
Suci Okružnog suda u Kabulu proglasili su zapovjednika policijske jedinice Naqibulaha krivim za ubistvo i izdaju zbog napada na međunarodne novinare u jugoistočnom gradu Hostu. Novinari su se pripremali za izvještavanje o prvom krugu predsjedničkih izbora.

Naqibulah je osuđen i na četiri godine zatvora zbog ranjavanja novinarke AP-a Kathy Gannon u istom napadu.

Policajac je tokom suđenja tvrdio da nije normalna osoba, ali su suci odbacili njegove tvrdnje. Osporavao je i navode da je u Pakistanu prošao obuku za ekstremiste te da je tamo samo dobio liječničku njegu.

Presuda Okružnog suda u Kabulu je prvostepena i osuđeni ima pravo na žalbu u roku od 15 dana pred Žalbenim sudom, a potom i pred Vrhovnim sudom.

Dvije novinarke, njemačka i kanadska, bile su u udaljenom gradiću na afganistanskoj granici s Pakistanom kada je došlo do incidenta.

Njih dvije nalazile su se u vozilu koje je bilo dio konvoja radnika angažiranih za predsjedničke izbore koji se održavaju u subotu. Konvoj su osiguravali pripadnici afganistanske vojske i policije.

Dok su čekali da konvoj krene s jedne kontrolne točke, vozilu je prišao policajac, uzviknuo "Allahu ekber" i počeo pucati, izjavio je svjedok koji se nalazio s njima u automobilu.

Niedringhaus je izvještavala iz nekoliko ratnih zona, a među njima su bile one u Kuvajtu, Iraku, Libiji, Gazi, a sve je počelo 90-ih na Balkanu. Počeci na Balkanu bili su teški pa ju je prvog dana misije u Sarajevu pogodio snajperist.

Na protestima u Beogradu 1997. godine pregaženo joj je stopalo i slomljeno na tri mjesta. Godinu dana kasnije granata je pogodila automobil kojim se vozila na Kosovu, a 1999. godine u Albaniji nalazila se u grupi novinara koju je NATO greškom bombardirao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: