BiH
112

Christiane Amanpour: Moje misli su sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici

Piše: J. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Novinarka CNN-a i ratna reporterka iz Bosne i Hercegovine, Christiane Amanpour, oglasila se na društvenim mrežama povodom današnjeg ukopa 175 žrtava genocida u Potočarima.

"Moje misli su sa žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini i njihovim porodicama", napisala je Amanpour na Twitteru i Facebooku.

Amanpour je bila u BiH zajedno sa desecima stranih novinara koji su izvještavali o ratu u našoj zemlji i svjedočili o stravičnim događajima koje su vidjeli.

Ova proslavljena novinarka CNN-a u nekoliko se puta dotakla dešavanja u BiH kako bi dočarala (ne)adekvatnu reakciju najznačajnijih međunarodnih institucija u sprečavanju genocida, ubijanja nedužnih civila i djece, silovanja, protjerivanja...

Ona je prošle godine izjavila da je upravo u našoj zemlji prvi put čula za etničko čišćenje. Tom prilikom se sjetila šokantnih otkrića logora i zaključila da je nju kao novinarku rat u BiH natjerao da nauči govoriti i izvještavati samo i isključivo istinu.

"Sjećam se male djevojčice koja je ubijena u Sarajevu, vjerujem da se zvala Almina. Otišli smo na njenu sahranu i nije bilo dovoljno slova 'a', nije imala ime napisano na nadgrobnoj ploči jer nije bilo dovoljno slova", ispričala je Amanpour koja je dobitnica priznanja "Počasna građanka Sarajeva".