Iran
0

Smrtna kazna ubicama demonstranata

FENA
Iranski vojni sud osudio je na smrt dvije osobe zbog ubojstva u zatvoru trojice demonstranata, koji su uhapšeni tokom protesta povodom predsjedničkih izbora u toj zemlji, u junu prošle godine.

Uhapšeni demonstranti su umrli od posljedica "namjernog napada i paljbe" u zatvorskom centru u Karizaku, navela je službena iranska agencija IRNA, ne navodeći međutim okolnosti pod kojima su umrli ili imena osoba koje su osuđene.

Ukoliko je riječ o pripadnicima policije ili zatvorskim čuvarima, to će biti prvi put da su službene osobe osuđene zbog nasilja prema demonstrantima, navodi agencija Reuters.

Još devet ljudi je osuđeno na novčane kazne i bičevanje zbog zlostavljanja zatvorenika u Karizaku pored Teherana.

Vlasti su u početku tvrdile da su demonstranti umrli od meningitisa, ali mrtvozornik je rekao da su umrli od posljedica prebijanja.

U demonstracijama koje su izbile zbog ponovnog izbora iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada u junu prošle godine uhapšene su tisuće ljudi.

Većina ih je oslobođena, ali deseci demonstranata, među kojima i neki bivši visoki dužnosnici, osuđeni su na kazne i do 16 godina zatvora, a dvojica su osuđena na vješanje.

Nekoliko desetaka demonstranata je službeno podnijelo žalbu na zlostavljanje u Karizaku, a policija je lani u augustu potvrdila da je u zatvoru bilo ozbiljnih kršenja prava.