{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smrtna kazna: Papa Franjo kritikovao SAD i debatu o "načinu ubijanja"

21.3.2015. u 17:58
12
127
Smrtna kazna: Papa Franjo kritikovao SAD i debatu o "načinu ubijanja"
12
Smrtna kazna: Papa Franjo kritikovao SAD i debatu o "načinu ubijanja"
Foto: AFP
Papa Franjo smatra kako ništa ne može opravdati smrtnu kaznu te da ne postoji način da se osoba smakne na "human način".
Papa je podvukao stav katoličke crkve u pismu upućenom Međunarodnoj komisiji protiv smrtne kazne koju čine bivši vladini zvaničnici i pravnici koji su u petak boravili u Vatikanu.

Papa je napisao kako princip legimitmne lične zaštite nije izgovor za nečije smaknuće.

"Kada se odredi smrtna kazna, ona se ne određuje zbog trenutne agresivnosti već zbog nečega što je učinjeno u prošlosti", rekao je papa Franjo koji je dodao da moderni sistemi kažnjavanja nemaju potrebu za smrtnom kaznom.

"Smrtna kazna ne donosi pravdu za žrtve nego njeguje osvetu. Za zakon, smrtna kazna predstavlja neuspjeh jer državu obavezuje da ubija u ime pravde", objasnio je papa Franjo.

On je dodao kako je apsurdno da postoje mjesta u svijetu u kojima se vodi debata o načinima smaknuća, naglasivši da ne može postojati human način ubijanja.

Papa nije spomenuo koja je to država, ali samo Sjedinjene Američke Države ovih dana odgađaju izvršenja kazni zbog debate oko vrste otrova za zatvorenike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: