{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smrt i prkos: Demokratija u Iraku

F
8.3.2010. u 13:52
0
0
Smrt i prkos: Demokratija u Iraku
0
Smrt i prkos: Demokratija u Iraku
Foto: AFP/Pool
Times u ponedjeljak piše o iračkim izborima, održanim u nedjelju, pod naslovom "Smrt i prkos: demokratija u Iraku". U izvještaju iz Bagdada list javlja da - uprkos pohvalama izbora na Zapadu kao uspješnih - zvaničnici u privatnim razgovorima izražavaju strah da bi ukupni odziv mogao da bude "skroman" i da nova vlada možda neće imati snage da podigne stepen sigurnosti u zemlji na dovoljan nivo.
U redakcijskom komentaru o "Dva lica Iraka" Times ističe da su demokratski izbori u nedjelju bili u sjenci nasilja, ali da svjetliju budućnost nagovještava činjenica da su milioni birača izložili život opasnosti da bi glasali.

Središnji cilj iračkog rata bio je stvaranje funkcionalne demokratije umjesto tiranije, dok dalji napredak demokratije zahtjeva i dalje našu pažnju i angažovanje, piše Times.

To ne samo da je još častan zadatak, već je ujedno, kao što se pokazalo u nedjelju, zadatak koji može da bude završen stvarnim napretkom, zaključuje Times.

Guardian piše da su Iračani glasali u velikom broju prkoseći napadima pobunjenika i da su pokušali da ožive politički proces u zemlji.

Daily Telegraph ocijenjuje da svijet treba da prizna važnost uticaja tako impresivnog događaja kao što je glasanje uz zvuke "ratnih bubnjeva bombi i metaka".

Redakcijski komentar u DT-u ističe hrabrost iračkih birača i podsjeća da se do kraja 2011. očekuje potpuno povlačenje američkih snaga iz Iraka prema sporazumu o tome iz 2008.

Njihov broj je sa 170 smanjen danas na ispod 100 hiljada dok iračka vojska, raspuštena 2003. broji 190 hiljada vojnika.

Odgovornost se prenosi s okupatora na domaće vlasti a irački političari sada moraju da dokažu da su dostojni novog mandata koji im su im dali hrabri birači, zaključuje komentator DT-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: