Britanska štampa
0

Irak - glasanje opasno po život

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Demokratski izbori u Iraku bili su u sjenci nasilja, ali svjetliju budućnost nagovještava činjenica da su milioni birača izložili život opasnosti da bi glasali, piše "Times".

Središnji cilj iračkog rata bio je stvaranje funkcionalne demokratije umjesto tiranije, dok dalji napredak demokratije zahtjeva i dalje našu pažnju i angažovanje, piše "Times".

To ne samo da je još častan zadatak, već je ujedno, kao što se pokazalo u nedelju, zadatak koji može da bude završen stvarnim napretkom, piše list.

List dodaje uprkos pohvalama izbora na Zapadu kao uspješnih - zvaničnici u privatnim razgovorima izražavaju strah da bi ukupni odziv mogao da bude "skroman" i da nova vlada možda neće imati snage da podigne stepen bezbjednosti u zemlji na dovoljan nivo.

List "Guardian" piše da su Iračani glasali u velikom broju prkoseći napadima pobunjenika i da su pokušali da ožive politički proces u zemlji.

"Daily Telegraph" ocjenjuje da svijet treba da prizna važnost uticaja tako impresivnog događaja kao što je glasanje uz zvuke "ratnih bubnjeva bombi i metaka".

Redakcijski komentar u ovom listu ističe hrabrost iračkih birača i podsjeća da se do kraja 2011. očekuje potpuno povlačenje američkih snaga iz Iraka prema sporazumu o tome iz 2008. godine.
Njihov broj je sa 170 smanjen danas na ispod 100.000 dok iračka vojska, raspuštena 2003. broji 190 000 vojnika.

Odgovornost se prenosi sa okupatora na domaće vlasti a irački političari sada moraju da dokažu da su dostojni novog mandata koji im su im dali hrabri birači, zaključuje komentator "Daily Telegrapha".