|

Smog pretvorio dan u noć: Vojska pomaže u gašenju požara u Amazonu

Smog pretvorio dan u noć: Vojska pomaže u gašenju požara u Amazonu
37
S
SRNA
24.8.2019. u 12:11
26
komentara
37

dijeljenja
1/9 Foto: EPA-EFE
2/9 Foto: EPA-EFE
3/9 Foto: AFP
4/9 Foto: EPA-EFE
5/9 Foto: EPA-EFE
6/9 Foto: EPA-EFE
7/9 Foto: EPA-EFE
8/9 Foto: EPA-EFE
9/9 Foto: EPA-EFE
Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro naredio je raspoređivanje vojske koja će da pomogne u gašenju požara koji su zahvatili velike površine šume u regionu Amazona.
Fotograf France pressa rekao je da se gusti dim vidi iznad nekada guste šume u sjeverozapadnoj državi Rondoniji, a vatreni plamenovi su vidljivi sa udaljenosti od nekoliko kilometara.

Požari u regionu Amazona izazvali su masovne ulične proteste širom planete i izazvali rat riječima između Bolsonara i njegovog francuskog kolege Emmanuela Macrona, koji je požar opisao kao "međunarodnu krizu" i najavio blokadu trgovinskog sporazuma EU i zemalja Južne Amerike, prenosi AFP.


Prema posljednjim podacima, 76.720 šumskih požara registrovano je u Brazilu od početka godine, što je najveći broj od 2013. godine.

Eksperti vjeruju da je razlog tome ubrzano krčenje šuma i raščišćavanje terena za obradive površine.

Oko 700 novih požara izbilo je između 21. i 22. avgusta, saopštio je Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE), što je dovelo do pojačanja zagađenja vazduha u gradovima, među kojima je i Sao Paulo, u kome je gust smog pretvorio dan u noć.

Bolsonaro je sinoć izdao dekret kojim se omogućava raspoređivanje vojske kao pomoć u gašenju požara, ali i suzbijanju raširenog i sve većeg kriminala u regionu.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...