Nakon socijalnih nemira u zemlji
0

Smanjena plata iračkom predsjedniku i ministrima

FENA
Nuri al-Maliki
Nuri al-Maliki
Irački parlament je odobrio veliko smanjenje plata predsjednika, vlade i parlamentaraca, izjavio je jedan poslanik, a odluka je uslijedila nakon velikih socijalnih nemira u zemlji koji su izbili početkom ove godine.

"Parlament je u utorak prostom većinom glasova odobrio smanjenje plata predsjednika države, predsjednika vlade i predsjednika parlamenta, 325 poslanika, 32 ministra i plate visokih zvaničnika", izjavio je Ali Chlah, poslanik stranke Dawa premijera Nurija al-Malikija.

"Mjesečna plata poslanika je smanjena na 10 miliona dinara (6.000 eura), dok je plata ministara osam miliona dinara (4.750 eura), dodao je on.

Prema jednom parlamentarnom izvoru, "230 poslanika je prisustvovalo sjednici na kojoj je odlučeno da plate tri ministra i svih parlamentaraca budu smanjene za 30 posto, a poslanika za 23 posto.

Plate visokih zvaničnika i potpredsjednika također su smanjene za 23 do 30 posto, navodi isti izvor.

Odluka da se značajno smanje plate visokih državnih predstavnika donesena je početkom godine jer su u zemlji učestale narodne demonstracije koje osuđuju nizak kvalitet državnih službi i hroničnu nestašicu struje. Premijer Maliki se obavezao 5. februara da će svoju platu smanjiti za pola, a razliku vratiti u državni trezor.