Svijet
0

Slovenski novinari dobili potporu EFJ-a za peticiju o ugroženoj slobodi medija

FENA
Janez Janša
Janez Janša
Europska novinarska federacija (EFJ) izrazila je potporu peticiji, koju je potpisalo više od 400 slovenskih novinara, u kojoj su vladu i premijera Janeza Janšu optužili da im ograničavaju slobodan rad, te izvode politički pritisak i cenzuru, objavili su u petak slovenski mediji.

"Iznenađeni smo da slovenske vlasti nakon višemjesečnih prosvjeda nastavljaju s grotesknim pritiskom na novinare i očekujemo da će se stvari zbog blizine predsjedavanja Slovenije Europskom unijom brzo promijeniti", izjavio je tim povodom glavni tajnik EFJ-a Aidan White, solidarizirajući se s peticijom koju je potpisalo 438 novinara, što je petina ukupnog broja profesionalnih novinara u Sloveniji.

Inicijatori peticije u njoj su premijera Janeza Janšu optužili da ograničava medijske slobode i svojim utjecajem u medijima pod državnom kontrolom vrši selekciju i cenzuru, odnosno ne dopušta objavljivanje politički osjetljivih priloga.

Uz to, navode inicijatori peticije, novinari Blaž Zgaga i Matej Šurc, novinarima se otkazuju radni ugovori, premještaju se na druga radna mjesta, te se vrše diskriminacija i šikaniranje, piše "Delo".

"Očito je da je međunarodna javnost svjesna kakvim su pritiscima u Sloveniji podložni novinari i uvjeren sam da će ovakvih reakcija biti sve više", izjavio je za ljubljanksi "Dnevnik" inicijator peticije Blaž Zgaga, novinar mariborskog lista "Večer".

"Očekujem da će zbog reakcija javnosti pritisci na novinare prestati. Za sve Europljane neprihvatljiva je ideja da Europskom unijom predsjeda država u kojoj dolazi do cenzure i pritiska na novinare", rekao je Zgaga.