Svijet
0

Slovenski carinici u bijelom štrajku

FENA
Slovenski carinski djelatnici počeli su u ponedjeljak odmah nakon ponoći bijeli štrajk koji se ogleda u dugotrajnijem postupku carinskog pregleda, što će sljedećih dana vjerojatno izazivati veće zastoje na granici u prometu teretnih vozila u oba pravca.

Kako je jutros s graničnog prijelaza Obrežje (Bregana) javio Slovenski radio, ne dođe li do prekida štrajka i obnove pregovora carinskog sindikata s vladom, vrijeme čekanja na carinski pregled moglo bi se popeti i na 24 sata i stvoriti kolone vozila na granici.

Za slovensku vladu najsporniji je zahtjev carinskog sindikata za novi način napredovanja na poslu koji bi doveo do povećanja plaća. Ministarstvo financija sinoć je u priopćenju za javnost navelo da bi to značilo dodatnih 30 milijuna eura na godinu, na što vlada ne može pristati.

Carinski sindikat zahtijeva i plan zbrinjavanja djelatnika nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada bi zbog ukidanja carinskoga nadzora, kako navode, bez posla moglo ostati 830 zaposlenih.

Sindikat zato traži da se zaustavi sadašnji plan vlade kojim se planira smanjenje broja djelatnika u carinskoj upravi za 1,75 posto svake godine. Najavili su da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok vlada ne pristane na nove pregovore sa sindikatom.