Pod pritiskom EU
0

Slovenija uvodi "kraće" vinjete

FENA
Slovenski premijer Janez Janša u utorak je prvi put priznao da će Slovenija pod pritiskom Evropske komisije vjerovatno morati uvesti vinjete za autoceste za kraća razdoblja.

Janša je nakon susreta s budućim premijerom Borutom Pahorom na konferenciji za novinare o mjerama za ublaživanje posljedica svjetske ekonomske krize rekao da njegova Vlada nije prihvatila ponuđenu ostavku vodstva državne agencije DARS, kritizirane zbog teškoća u vezi s vinjetama i gradnjom autocesta.

Komentirajući početak postupka Evropske komisije protiv Slovenije zato što ne postoje 'kraće' vinjete za automobile u provozu, Janša je rekao kako je gotovo sigurno da će morati biti uvedene i takve vinjete i, bude li potrebno, već iduće godine. To neće onemogućiti način financiranja gradnje autocesta i vinjete će kao način paušalnog plaćanja cestarine koje je uvela moja Vlada ostati na snazi, izjavio je.

Slovenska je Vlada u utorak ponovno potvrdila da je od Evropske komisije zatražila produljenje jednomjesečna roka za odgovor na prvu opomenu Bruxellesa Sloveniji zbog vinjeta, pa će EK-u morati odgovoriti buduća, Pahorova Vlada.