{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Razlozi protv referenduma o Hrvatskoj

F
28.1.2008. u 21:25
0
0
Slovenija: Razlozi protv referenduma o Hrvatskoj
0
Slovenija: Razlozi protv referenduma o Hrvatskoj
Prijedlog o slovenskom referendumu na kojem bi se odlučivalo o tome želi li Slovenija Hrvatsku u EU, preuranjen je i zato nije aktualan, izjavio je u ponedjeljak za Slovensku tiskovnu agenciju STA profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani Miro Kavčič.
Komentirajući nedavni prijedlog ultranacionalista i zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča da Slovenci na takvom referendumu glasuju o pitanju "Jeste li za to da Hrvatska u EU uđe sama ili s drugim državama zapadnog Balkana?", Kavčič je rekao da je pitanje nepravilno formulirano.

On je objasnio da bi Slovenci mogli na referendumu glasovati samo o tome slažu li se kao državljani Unije s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora. No kako Hrvatska takav ugovor s EU-om još nije potpisala, Jelinčič za sada ne može pokrenuti pitanje raspisivanja takvog referenduma.

Po slovenskom ustavu postoje tri vrste referendumskog izjašnjavanja- prva, kad građani sami donose neki zakon, druga kad neki zakon žele poništiti, i treća je tzv. konzultativni referendum, kad se o nekom pitanju izjašnjavaju, ali ih vlada ne mora poslušati. Takav je primjerice bio referendum o radu trgovina nedjeljom.

Slovenci se kao i državljani drugih država EU-a imaju prilike referendumom izjasniti o međunarodnim ugovorima, kakav će biti i hrvatski pristupni ugovor, ali je u europskoj tradiciji da na taj način odlučuju ili o važnijim europskim ugovorima ili o svom pristupu nekom obliku integracije, a ne o članstvu drugih država, rekao je Kavčič.

On je dodao da se ratifikacija sporazuma koji se odnose na proširivanje integracije na nove članice obično prepušta parlamentu ili vladi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: