Svijet
0

Slovenija: Razlozi protv referenduma o Hrvatskoj

FENA
Prijedlog o slovenskom referendumu na kojem bi se odlučivalo o tome želi li Slovenija Hrvatsku u EU, preuranjen je i zato nije aktualan, izjavio je u ponedjeljak za Slovensku tiskovnu agenciju STA profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani Miro Kavčič.

Komentirajući nedavni prijedlog ultranacionalista i zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča da Slovenci na takvom referendumu glasuju o pitanju "Jeste li za to da Hrvatska u EU uđe sama ili s drugim državama zapadnog Balkana?", Kavčič je rekao da je pitanje nepravilno formulirano.

On je objasnio da bi Slovenci mogli na referendumu glasovati samo o tome slažu li se kao državljani Unije s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora. No kako Hrvatska takav ugovor s EU-om još nije potpisala, Jelinčič za sada ne može pokrenuti pitanje raspisivanja takvog referenduma.

Po slovenskom ustavu postoje tri vrste referendumskog izjašnjavanja- prva, kad građani sami donose neki zakon, druga kad neki zakon žele poništiti, i treća je tzv. konzultativni referendum, kad se o nekom pitanju izjašnjavaju, ali ih vlada ne mora poslušati. Takav je primjerice bio referendum o radu trgovina nedjeljom.

Slovenci se kao i državljani drugih država EU-a imaju prilike referendumom izjasniti o međunarodnim ugovorima, kakav će biti i hrvatski pristupni ugovor, ali je u europskoj tradiciji da na taj način odlučuju ili o važnijim europskim ugovorima ili o svom pristupu nekom obliku integracije, a ne o članstvu drugih država, rekao je Kavčič.

On je dodao da se ratifikacija sporazuma koji se odnose na proširivanje integracije na nove članice obično prepušta parlamentu ili vladi.