Svijet
0

Slovenija: Počela sjednica na kojoj će se glasovati o povjerenju Janšinoj vladi

FENA
Sjednica slovenskog parlamenta, na kojoj bi se trebalo glasovati o povjerenju vladi premijera Janeza Janše, započela je kasno poslijepodne u Ljubljani, a prema predviđanjima trajat će do kasnih večernjih sati.

O povjerenju vladi glasuje se na zahtjev Janše koji ga je u četvrtak kasno navečer uputio u parlament. Oporba tvrdi da za Janšino traženje glasanja o povjerenju vladi nije bilo razloga, nego da se premijer odlučio za izazivanje umjetne političke krize, zaprijetivši prije toga i ostavkom, jer godinu dana pred redovne parlamentarne izbore istraživanja govore o velikom padu popularnosti njegove vlade i stranke kojoj je na čelu.

Janša je svoj zahtjev za glasanjem o povjerenju vladi obrazložio time da se njegova vlada, a i Slovenija kao država, od rujna ove godine u inozemstvu prokazuju za gušenje medijskih sloboda i kršenje ljudskih prava. Janša je to kazao u okviru redovne sjednice parlamenta posvećene zastupničkim pitanjima, koja se održala prije zakazanog glasovanja o povjerenju vlade. Janša je dodao da iza tvrdnji o kršenjima prava zapravo ne stoje novinari i da su mu neki od potpisnika rekli da su je potpisali pod pritiskom i da je riječ o navodima koji su skoro doslovno prepisani iz strateškog dokumenta pod nazivom "Ocjena stanja", koju su u to vrijeme prihvatili Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora. Riječ je o najjačoj oporbenoj stranci u parlamentu koja prema ispitivanjima javnog mišljenja sada ima veću potporu od Janšine stranke, Slovenske demokratske stranke (SDS) i koja računa na osvajanje parlamentarne većine prilikom redovnih izbora kroz godinu dana.

Replicirajući Janši, predsjednik zastupničkog kluba Socijalnih demokrata Miran Potrč, ustvrdio je da je premijer bezrazložno potaknuo krizu vlade pred preuzimanje predsjedavanja Europskom unijom zbog pada popularnosti svoje vlade i da izmišljenim optužbama pokušava krivnju za nastale napetosti naprtiti opozicijskoj stranci koja bilježi porast popularnosti.

Slovenski ministar obrane Karel Erjavec danas je Bruxellesu, gdje se nalazi na sastanku europskih ministara obrane, izjavio da je razgovarao i s europskim povjerenikom za sigurnost Javierom Solanom, te da slovenska vlada "ne bi smjela pasti", jer bi to kako je dodao imalo negativni utjecaj ne samo na ugled Slovenije nego i na stanje na području zapadnog Balkana gdje se "stvari zaoštravaju".

Erjavec koji je i predsjednik DESUS-a Demokratske stranke umirovljenika koja je članica Janšine četvorostranačke koalicije, rekao je da će njegova stranka podržati ostanak vlade, da vlada ima osiguran broj potrebnih glasova i da neće pasti.

Da bi vladi bilo izglasano povjerenje, ona prilikom glasovanja koje će biti javno mora dobiti natpolovičnu većinu, dakle 46 glasova od ukupnog 90 zastupnika. Prema najavama, za ostanak vlade glasovat će i dva zastupnika manjina, pa bi mogla dobiti oko 50 glasova.

U suprotnom, ako bi bilo izglasano nepovjerenje, u roku mjesec dana morao bi biti predložen mandatar za sastav nove vlade ili bi parlament u novom pokušaju glasovao o povjerenju sadašnjoj. Tek ako to ne bi uspjelo, postale bi realne mogućnosti o prijevremenim izborima koji bi pali u vrijeme planiranog predsjedanja Slovenije Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine.