Svijet
0

Slovenija: Do kraja godine veći gospodarski rast i inflacija

FENA
Slovenski premijer Janez Janša odbio je tvrdnje da je njegova vlada kriva za velik rast inflacije i životnih troškova u zadnjih nekoliko mjeseci.

Odgovarajući u ponedjeljak u parlamentu na navode oporbe da slovenska inflacija od 3,5 posto vodi u osiromašenje nekih društvenih slojeva, Janša je rekao da su po službenim podacima plaće realno povećane 2,2 posto u prošloj i 2,4 posto u ovoj godini, te da je njegova vlada smanjila poreze i trošarine do maksimuma. Janša je dodao da njegova vlada ne podcjenjuje problem inflacije, ali da je ona manja nego u državama koje imaju sličan gospodarski rast kao Slovenija.

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) u ponedjeljak je objavio novu prognozu inflacije i gospodarskog rasta za ovu godinu. Kako je rečeno na konferenciji za novinare UMAR-a, rast nacionalnog proizvoda u ovoj godini bit će 5,8 posto, a inflacija će na kraju godine iznositi 4,3 posto. Time su za jedan postotni poen povećane inflacija i gospodarski rast u ovoj godini u odnosu na podatak koji je UMAR iznio u svojoj zadnjoj polugodišnjoj procjeni prije šest mjeseci.

Sadašnja inflacija, s obzirom na visok gospodarski rast, nije problematična, a to bi postala samo ako bi se pretvorila u dugoročni trend i tako smanjila konkurentnost slovenskog gospodarstva na svjetskom tržištu, ocijenio je Boštjan Vasle, direktor UMAR-a.

Slovenski sindikati počeli su u ponedjeljak pregovore s poslodavcima u kojima traže povećanje plaća u skladu s rastom produktivnosti, a neke središnjice su za sljedeći mjesec najavile prosvjede zbog poskupljenja hrane u zadnjih mjesec dana.

Kako je izjavio Vasle, u dosadašnjem su dijelu godine na inflaciju, koja trenutačno iznosi 3,5 posto, povećane cijene prehrambenih proizvoda utjecale sa čak 40 posto, dok je ostatak inflacije uglavnom uzrokovan rastom cijena naftnih derivata.

Vodeći slovenski trgovinski lanci najavili su da će ovaj tjedan u njihovoj prodaji mesni proizvodi i prerađevine poskupjeti za 12 posto u prosjeku, dok će mlijeko i mliječni proizvodi poskupjeti i do 15 posto, što je rezultat povećanih cijena sirovina, osobito žita, na svjetskom tržištu.