Mjera do 14. oktobra
39

Slovačka vraća graničnu kontrolu na granici sa Mađarskom, Szijjarto poručio: Za sve je kriv Brisel

V. K.
Centralna Evropa u velikim problemima zbog migrantskog vala (Foto: EPA-EFE)
Centralna Evropa u velikim problemima zbog migrantskog vala (Foto: EPA-EFE)
Slovačka će od danas privremeno obnoviti granične kontrole na granici sa Mađarskom, a kako je saopćeno iz vlade ove zemlje, odluka bi trebala biti na snazi najmanje do 14 oktobra.

Kao što se i najavljivalo, Vlada Slovačke je donijela odluku o obnovi graničnih kontrola, a kao razlog za to navedena je potreba za suzbijanjem ilegalnih migracija.

Uvođenje kontrola na mađarskoj granici uspostavljeno je dan nakon što su Češka i Poljska uvele slične mjere na zajedničkoj granici sa Slovačkom.

Povodom ovakve odluke Slovačke oglasio se i šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto koji je izjavio kako je za ovakvo stanje prvenstveno kriv Birsel.

"Povećanje migracionog pritiska u srednjoj Evropi u potpunosti je krivica Brisela, jer zadržavanje obaveznih kvoza za useljenje privlači ilegalne migrante poput magneta i podržava poslovni model krijumčara ljudi", rekao je Szijjarto.

Također, on je pozvao Brisel da okonča ovakvu politiku.

"Odmah ukinite obavezne kvote za useljenje i ne pozivajte migrante ovdje. Nemojte podržavati poslovne modele krijumčara ljudi", ističe šef mađarske diplomatije.