{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sloboda medija ključna za demokratiju i razvoj"

F
3.5.2009. u 09:49
0
0
"Sloboda medija ključna za demokratiju i razvoj"
0
"Sloboda medija ključna za demokratiju i razvoj"
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton u svojim su porukama u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. maja, upozorili na ključni značaj slobode medija za otkrivanje zloupotreba vlasti i borbu s korupcijom te na doprinos koji novinari daju promicanju ljudskog dostojanstva, slobode i napretka.
"Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja kako bi nas sve podsjetio na vitalni značaj te temeljne slobode. To je dan kada slavimo nezamjenjivu ulogu koju novinari imaju u razotkrivanju zlopotreba vlasti", istaknuo je Obama u saopćenju koje je u subotu objavila Bijela kuća, prenose svjetske novinske agencije.

On je upozorio na rastući broj novinara koji su diljem svijeta ušutkani smrću i zatvorom, ističući kako su od 1993., otkad se obilježava Svjetski dan slobode medija, ubijena 692 novinara, prenosi Hina.

"Samo trećina tih smrti povezana je s izvještavanjem o ratu, većina žrtva su lokalni novinari koji su pisali o temama kao što je kriminal, korupcija i nacionalna sigurnost u njihovim domovinama", istaknuo je Obama.

Povrh toga tragičnog broja, stotine novinara svake je godine izloženo zastrašivanju, cenzuri i arbitrarnim uhićenjima - krivi samo zbog strasti za istinom i tvrdoglavog uvjerenja da slobodno društvo ovisi od informiranog građanstva.

Upozoravajući na gušenje medijskih sloboda diljem svijeta, Obama je naveo negativne primjere zemalja kao što su Azerbajdžan, Uzbekistan, Mianmar, Eritreja, Kuba i Zimbabve te imena nekih novinara koji su simboli stradanja, kao što su Shi Tao i Hu Jia u Kini i J.S. Tissainayagam u Šri Lanki.

"Sjedinjene Države se s ponosom pridružuju međunarodnoj zajednici u proslavi Svjetskog dana slobode medija i doprinosa koji novinari daju promicanju ljudskog dostojanstva, slobode i napretka", poručila je državna tajnica Clinton u saopćenju State Departmenta.

Ona je naglasila da živimo u svijetu u kojem je "slobodan protok informacija i ideja moćna sila napretka", a neovisni tisak, radio i televizija te internetski mediji "više od izvora vijesti i mišljenja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: