Južnoafrička Republika
0

Slika "mrtvog" Mandele izazvala bijesne reakcije

SRNA
Slika Yuillia Damasa
Slika Yuillia Damasa
Slika na kojoj je prikazan mrtav Nelson Mandela na čijem tijelu se vrši obdukcija, izazvala je bijesne reakcije u Južnoafričkoj Republici, ali autor slike tvrdi da je ovim htio da oda priznanje lideru.

Slika lokalnog umjetnika Yuillia Damasa prikazuje mrtvo tijelo prvog južnoafričkog crnog predsjednika na operacionom stolu na kojim se radi obdukcija, a okružuju ga poznate političke figure te zemlje. Jedan od "ljekara" koji mu zasijeca meso je dječak Nkosi Johnson, koji je umro od SIDE u 12. godini života, a bio je poznat kao dječji aktivista.

 Slika je rađena po uzoru na čuveno Rembrandt djelo iz 17. vijeka "Čas anatomije doktora Nicolaesa Tulpa".

Među liderima "ljekarima" koji  okružuju tijelo Mandele su dobitnik Nobelove nagrade Desmond Tutu, predsjednik Jacob Zuma, fbivši predsjednik Thabo Mbeki i lider opozicije Helen Zille. 

Ovo djelo, koje je izloženo u poznatom šoping centru u Johanesburgu, izazvalo je bijes vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa /ANC/.

"ANC je užasnut i strogo osuđuje sliku 'Mrtvi Mandela'. Ona se odlikuje lošim ukusom, nepoštovanjem i to je uvreda i degradacija vrijednosti našeg društva", navodi se u saopštenju.

ANC sliku naziva "rasističkom" i kritikuje umjetnika što je prikazao Mandelu kao mrtvaca rekavši da se to u afričkom društvu smatra vještičarenjem.
Međutim, umjetnik Yuillio Damaso tvrdi da je njegov cilj bio da  natjera ljude da se suoče sa smrću.

"Nelson Mandela je veliki čovjek, ali on je samo čovjek. Moguća smrt gospodina Mandele je nešto sa čim ćemo se morati suočiti kao pojedinci i kao nacija", rekao je Damaso mreži BBC, dodajući da mu nije palo na pamet da pokaže nepoštovanje heroju brobe protiv aparthejda.

On je dodao da je na slici Mandela čovjek od krvi i mesa kao i svi ostali.

"On je postigao velike stvari napornim radom i on ima ogroman uticaj u zemlji, ali  na ovoj slici on je samo čovjek", kaže autor.

Mandela koji 18. jula puni 92 godine ograničio je svoja pojavljivanja u javnosti posljednjih mjeseci usljed pogoršanog zdravlja.

Javnost u zemlji nada se da će Mendela prisustvovati finalu Svjetskog prvenstva u fudbalu u nedjelju, ali njegova fondacija saopštila je da će on i njegova porodica odlučiti o tome na sam dan utakmice.
On je trebalo da prisustvuje ceremoniji otvaranja 11. juna, ali je dolazak otkazan nakon što je njegova praunuka poginula u saobraćajnoj nesreći uoči početka turnira.