Najveća cijena u historiji
76

Slika "Krik" prodata za nevjerovatnih 120 miliona dolara

Klix.ba
Detalj sa aukcije u Sothesbyju (Foto: AFP)
Detalj sa aukcije u Sothesbyju (Foto: AFP)
Jedna od najpoznatijih slika u svijetu "Krik" porodata je na aukciji za nevjerovatnih 120 miliona dolara. Ovo je najskuplje umjetničko djelo u povijesti aukcionarstva.

Tokom 12-minutnog nadmetanja, slika umjetnika Edvarda Muncha koja je postala simbol anksioznosti prodata je za tačno 119.922.500 dolara. Pojedinosti o kupcu nisu objavljene. Prethodni rekord za neko umjetničko djelo bio je 106,5 miliona dolara skupa slika "Akt, zeleno lišće i poprsje" Pabla Picassa koja je prodata 2010. godine.

Munchova slika muškarca koji se drži za glavu i vrišti ispod crvenog neba jedna je od četiri verzije koju je naslikao norveški ekpresionist. Slika je postala dijelom pop kulture i korištena je u mnogim holivudskim filmovima, napisima na majicama...

"Zajedno sa Mona Lisom, ovo je najprepoznatljivija slika u historiji umjetnosti", kazao je Michael Fram iz londonske savjetničke firme za umjetnost Frahm. Početna cijena bila je 40 miliona dolara ali je u nadmetanju u kojem je u početku učestvovalo sedam aukcionara. Na kraju, završila je u rukama jednog od njih koji se javio telefonom.

Norveški biznismen Petter Olsen, čiji je otac bio prijatelj Muncha, kaže kako je odlučio prodati sliku jer je osjetio pravi trenutak da svijet vidi i ocijeni sliku.

"Živio sam sa ovom slikom cijelog života i njena energija i moć rasli su iz godine u godinu", kazao je Olsen.