Kultura
1

Na aukciji remek-djelo "Vrisak" Edvarda Muncha

Sarajevo-x.com
Remek-djelo "Vrisak", slikara Edvarda Muncha, bit će prodato na aukciji u New Yorku u maju ove godine. Najpoznatije djelo norveškog slikara iz 1895. godine je trenutno u privatnom vlasništvu. Iz aukcijske kuće Sotheby's je rečeno kako se očekuje da dostigne cijenu od preko 80 miliona dolara.

Prije nego bude prodata, slika će prvi put biti izložena u Londonu, a zatim i u New Yorku. Potpredsjednik Sotheby'sa, Simon Shaw, je rekao da je ovo jedna od malobrojnih slika koja je prepoznata u cijelom svijetu i podiže globalnu svijest.

"Kolekcionari, kao i institucije, žele imati sliku koja odražava globalna zbivanja u bilo kojem vremenu", dodao je Shaw, prenosi BBC.

Muzej Munch ima jednu od dvije naslikane verzije, a druga je izložena u Nacionalnoj galeriji Norveške. Međutim, četvrta verzija u pastelu će biti na aukciji, jer je najživlja i okvir je ručno obojio upravo Munch.

Pastelna verzija je jedina na kojoj su u pozadini naslikana i dva čovjeka. Trenutni vlasnik je norvežanin Petter Olsen, čiji je otac Thomas bio Munchov prijatelj.