Vatromet i ples
106

Slavlje na ulicama Pjongjanga zbog uspješnog nukelarnog testa

Klix.ba
Vojnici i građani Pojngjanga izašli su na ulice kako bi proslavili uspješno lansiranje novog interkontinentalog balističkog projektila u Sjevernoj Koreji.

Riječ je o projektilu za koji je Sjeverna Koreja kazala da može doseći bilo koji dio teritorije SAD-a. Civli su plesali, a vojnici marširali mijući se grleći.

"Uspješno testiranje novog tipa projektila Hwasong-15 izazvao je veliko veselje i uzbuđenje vojnika i civila u DPRK-u. Radnici, mladi i studenti su plesali u krugovima u različitim dijelovima Pjongjanga. Plesali su iz pjesme 'Naš lider kojeg narod voli" i 'Zemlja naroda', izražavajući na taj način najveću počast i čestitku vrhovnom lideru Kimu Jong-unu koji je zabilježio veliki uspjeh u historiji pretvorivši Sjevernu Koreju u nuklearnu silu i okončao historiju agresije i nuklearne prijetnje imeprijalista", saopćila je novinska agencija KCNA.

Lansiranje Hwasnoga-15 lično je nadgledao Kim Jong-un. Projektil je veći od prethodnog modela i domaće je izrade čime su prevazišli potrebu da kupuju oružje od Kine.

Sjeverna Koreja tvrdi kao neće koristiti ove oružje već da mu je svrha zastrašivanje. Tenzije između SAD-a i Sjeverne Koreje su povećane tokom posljednjih mjeseci. Dok Pjongjang nastavlja s nuklearnim programom uprkos osudama međunarodne zajednice i sankcijama, Washington sa saveznicima nastavlja izvoditi vojne manevre u blizini granice Sjeverne Koreje. Obje strane su zaoštrile retoriku.