{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škotska: Separatisti nakon referenduma sve popularniji

A
24.9.2014. u 21:31
0
15
Škotska: Separatisti nakon referenduma sve popularniji
0
Škotska: Separatisti nakon referenduma sve popularniji
Foto: EPA
Nakon referenduma u Škotskoj na kojem se većina građana izjasnila da želi ostati u sklopu Ujedinjenog Kraljevstva evidentno je da je Nacionalna partija Škotske (SNP) dobila na popularnosti. Ova stranka je u toku nekoliko sedmica dobila oko 25.000 novih članova te tako postala treća najveća stranka u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Prema podacima koje je objavila, stranka je na dan referenduma imala 26.624 člana, a sada SNP ima više od 50 hiljada, čime je dospjela na treće mjesto velikih stranaka u UK, odmah iza Radničke i Konzervativne partije. 

Pomoćnica predsjednika SNP-a Nicola Sturgeon je u Glasgowu kazala kako je "uvijek vjerovala da će Škotska jednog dana postati nezavisna". SNP je bio idejni pokretač referenduma i odcjepljenja od UK-a. Pošto su rezultati bili negativni, predsjednik ove stranke Alex Salmond je najavio ostavku kako na poziciju u stranki tako i na poziciju predsjednika lokalne uprave u Škotskoj, njegova zamjenica Sturgeon je izrazila želju da mu bude nasljednica na tim pozicijama. 

Sturgeon je kazala da bi u tom slučaju radila na tome da se ovlasti Škotske povećaju. Ona je također rekla da na narednim općim izborima u Škotskoj "neće propustiti priliku da u stranački program uvrsti mogućnost ponovnog održavanja referenduma".

Referendum za nezavisnost i odcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva u Škotskoj je održan 18. septembra ove godine. Od ukupnog broja svih građana koji su imali pravo glasanja, 55 je glasalo protiv odcjepljenja dok je za odcjepljenje glasalo 45 posto građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: