|

Škotska ostaje u Velikoj Britaniji!

Škotska ostaje u Velikoj Britaniji!
312
Klix.ba
19.9.2014. u 06:07
228
komentara
312

dijeljenja
Škotska ostaje u Velikoj Britaniji! Foto: AFP
Prema prvim rezultatima historijskog referenduma za odcjepljenje Škotske od Velike Britanije većina građana je odabrala ostanak u Velikoj Britaniji.
Iako je najveći škotski grad Glasgow podržao otcjepljenje, to nije učinio ostatak Škotske. Tako je 54 posto birača reklo "ne" otcjepljenju od Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a za nezavisnost je glasalo 46% Škota.

Građani u 19 od ukupnih 32 regije izjasnili su se protiv nezavisnosti te zemlje, dok je pozitivan odgovor na referendumsko pitanje došao iz četiri regije

Clackmannanshire, Comhairle nan Eilean Siar, Inverclyde, Orkney Islands, Shetland Islands, Dumfries and Galloway, East Renfrewshire, Midlothian, East Lothian i Stirling negativno su odgovorile na referendumsko pitanje dok je su Glasgow, Dundee, West Dunbartonshire i North Lanarkshire podržali nezavisnost.

Na referendumu je glasalo oko 4,3 miliona građana na 6.000 biračkih mjesta. Škotska ima 5,3 miliona stanovnika, a pravo na izjašnjavanje na referendumu imali su svi građani stariji od 16 godina. Biračka mjesta su zatvorena sinoć u 22 sata.

Škotski premijer Alex Salmond, vođa kampanje za nezavisnost te zemlje, poručio je da prihvata poraz.

"Važno je naglasiti da je naš referendum bio dogovoren i odobren proces. Škotska je u ovoj fazi odlučila reći 'ne' tome da postane nezavisna zemlja i ja prihvatam tu odluku", kazao je i dodao: "Prihvatam odluku ljudi i pozivam sve Škote da je demokratski slijede".
Prijavi grešku


Komentari (228)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...