Svijet
12

Škotska ponovo prijeti otcjepljenjem, Londonu će biti uručen ultimatum

Klix.ba
Nicola Sturgeon (Foto: EPA)
Nicola Sturgeon (Foto: EPA)
Škotska će održati novi referendum o otcjepljenju iz Ujedinjenog Kraljevstva ukoliko država ne ostane unutar jedinstvenog tržišta Evropske unije, zaprijetila je u ponedjeljak prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon.

Ova izjava dodatni je pritisak na premijerku Ujedinjenog Kraljevstva Theresu May da što prije kreira plan procesa izlaska države iz Evropske unije koji uključuje dodatnu autonomiju Škotske.

Naime, Sturgeon će uskoro obznaniti prijedlog o ugovoru sa Londonom prema kojem bi Škotska nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU ostala dio jedinstvenog tržišta EU, čak i ako Engleska odluči da iz njega izađe.

Ogromna većina građana Škotske izabrala je na junskom referendumu ostanak u Evropskoj uniji, dok je većina Engleza i Velšana odlučila napustiti EU. Prevaga za izlazak u Škotskoj je uzrokovala ponovnu popularizaciju ideje o nezavisnosti.

"Još uvijek mislim, zajedno sa svojom vladom, da je najbolja opcija za Škotsku nezavisnost i ostanak u Evropskoj uniji. Nezavisnost ostaje opcija kao alat u očuvanju našeg evropskog statusa, a ukoliko postane jasno da naši interesi ne mogu biti zaštićeni na neki drugi način", rekla je Sturgeon za Financial Times.

Ultimatum Edinburga dodatni je pritisak na premijerku May koja se mora odlučiti između kompletne secesije od EU i relativnog osamostaljenja kroz zadržavanje prisnih veza sa Briselom. Ona je obećala poslušati vlade Velsa, Sjeverne Irske i Škotske prije nego što pregovori sa EU počnu u martu sljedeće godine.