{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škotska odlučuje: Počeo referendum o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva

18.9.2014. u 08:41
16
78
Škotska odlučuje: Počeo referendum o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva
16
Škotska odlučuje: Počeo referendum o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva
Foto: AFP
Danas je dan odluke za Škote. Samo sati dijele ovu državu od konačne odluke da li će ostati u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva ili će ipak svoju budućnost graditi samostalno.
Interes je veliki. Čak 97 posto građana koji mogu da glasaju registrovalo se i tako osiguralo svoje pravo da izađu na referendum. Po prvi put glasati mogu 16-godišnjaci i 17-godišnjaci.

Na referendum će izaći više od 4,2 miliona glasača, a glasačka mjesta su otvorena u 6 sati po lokalnom vremenu.

Nijedna opcija ne može biti uvjerena u pobjedu. Sve ankete koje su urađene posljednjih mjeseci sugerišu da je procentualna razlika između opcije "da" i opcije "ne" izuzetno mala.

Odluku o mogućoj nezavisnosti Škotske donijet će, kako se čini, čak 170.000 neodlučnih građana.

Gradovi i ulice Škotske obojeni su u plavu, odnosno crvenu i bijelu boju. Plava je dominantna na skupovima za nezavisnost, a kampanja "Ne, hvala" obilježena je crveno-bijelom kombinacijom.

Obje strane priznaju kako će ovaj dan obilježiti generaciju. Odluka o tome da li će se mapa Ujedinjenog Kraljevstva mijenjati shvaćena je vrlo ozbiljno.

U posljednjih 48 sati zabilježeno je i nekoliko incidenata kao što je kamenovanje, cijepanje bilborda i vrijeđanje. Grubljeg narušavanja javnog reda na sreću nije bilo.

Ukoliko se većina građana (50% plus 1) odluči za nezavisnost, Škotsku čekaju 18 mjeseci dugi pregovori sa Ujedinjenim Kraljevstvom, nakon čega će 24. marta 2016. godine nova država proglasiti nezavisnost.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: