{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škotska odlučuje: Počeo referendum o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva

18.9.2014. u 08:41
16
78
Škotska odlučuje: Počeo referendum o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva
16
Škotska odlučuje: Počeo referendum o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva
Foto: AFP
Danas je dan odluke za Škote. Samo sati dijele ovu državu od konačne odluke da li će ostati u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva ili će ipak svoju budućnost graditi samostalno.
Interes je veliki. Čak 97 posto građana koji mogu da glasaju registrovalo se i tako osiguralo svoje pravo da izađu na referendum. Po prvi put glasati mogu 16-godišnjaci i 17-godišnjaci.

Na referendum će izaći više od 4,2 miliona glasača, a glasačka mjesta su otvorena u 6 sati po lokalnom vremenu.

Nijedna opcija ne može biti uvjerena u pobjedu. Sve ankete koje su urađene posljednjih mjeseci sugerišu da je procentualna razlika između opcije "da" i opcije "ne" izuzetno mala.

Odluku o mogućoj nezavisnosti Škotske donijet će, kako se čini, čak 170.000 neodlučnih građana.

Gradovi i ulice Škotske obojeni su u plavu, odnosno crvenu i bijelu boju. Plava je dominantna na skupovima za nezavisnost, a kampanja "Ne, hvala" obilježena je crveno-bijelom kombinacijom.

Obje strane priznaju kako će ovaj dan obilježiti generaciju. Odluka o tome da li će se mapa Ujedinjenog Kraljevstva mijenjati shvaćena je vrlo ozbiljno.

U posljednjih 48 sati zabilježeno je i nekoliko incidenata kao što je kamenovanje, cijepanje bilborda i vrijeđanje. Grubljeg narušavanja javnog reda na sreću nije bilo.

Ukoliko se većina građana (50% plus 1) odluči za nezavisnost, Škotsku čekaju 18 mjeseci dugi pregovori sa Ujedinjenim Kraljevstvom, nakon čega će 24. marta 2016. godine nova država proglasiti nezavisnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: