Drugi val epidemije?
15

Škole u Južnoj Koreji nakon nekoliko sedmica ponovo zatvorile vrata zbog širenja virusa

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Više od dvije stotine škola širom Južne Koreje ponovo su morale zatvoriti svoja vrata zbog širenja koronavirusa, i to samo nekoliko dana nakon što je učenicima i nastavnicima dozvoljen povratak u učionice.

Većina škola koje su pogođene širenjem infekcije Covid-19 nalaze se na području izvan grada Seoula, gdje je došlo do svježe epidemije virusa, javlja BBC.

Južna Koreja jučer je prijavila 79 novozaraženih koronavirusom za 24 sata, što je najveći broj novih infekcija u protekla dva mjeseca.

Školarci u Južnoj Koreji u proteklom periodu također su pohađali online nastavu. Ipak, čini se da nije bila dobra odluka zdravstvenih vlasti i epidemiologa da dozvole ponovno otvorenje škola. Podsjećamo da su mnogo zemlje odlučile da će djeca do kraja ove školske godine pohađati online nastavu, što je slučaj i u našoj zemlji.

Već nekoliko dana kruže informacije da vlasti i stanovništvo Južne Koreje strahuju od drugog vala virusa. Tome ide u prilog otkrivanje novih klastera i povećanje broja novih infekcija.

Podsjetimo da je Južna Koreja odlično reagovala na početku pandemije i brzo zaustavila širenje zaraze. Međutim, nije uspjela zaustaviti 29-godišnjeg muškarca koji je noć proveo u provodu i potencijalno zarazio više od hiljadu osoba za kojima se i dalje traga.