Svijet
36

Škole u Francuskoj ne primaju romsku djecu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Grupa od 20 romske djece na jugozapadu Francuske bila je prisiljena da prisustvuje nastavi u policijskoj stanici nakon što su lokalne škole odbile da ih prime, rekli su aktivisti za borbu protiv rasizma.

Njihova "škola" je sada na drugom spratu policijske stanice u mjestu Saint-Fons, u predgrađu Lyona.

Jedan nastavnik podučava 20 djece, u dobu između šest i 12 godina.

Oni nisu dobili ručak, što dobijaju sva druga djeca u francuskim državnim školama, i u podne svakog dana moraju da pješače 1,5 kilometara prema svom sirotinjskom improvizovanom naselju gdje živi oko 100 Roma ispod jednog nadvožnjaka.

"Ovo se protivi svim principima integracije", rekao je Jean-Philippe, lokalni aktivista grupe za borbu protiv rasizma MRAP agenciji France press.

On je dodao da je ovdje riječ o čistoj diskriminaciji i stigmatizaciji jedne etničke manjine.

Jean-Philippe, koji nije želio da kaže svoje prezime, objasnio je da savjet mjesta Saint-Fons, znajući da će romsko naselje uskoro biti izmješteno, nije predvidio da lokalne škole prime njihovu djecu.

Početkom januara gradonačelnik Christiane Demontès isposlovao je od policije prisilno izmještanje romskog naselja.

Međutim, sud je donio odluku da njihovo naselje ne može da se premješta do kraja maja ove godine.

"To znači da ta djeca neće ići u školu cijele godine. Njima je uskraćena mogućnost integracije", rekao je Jean-Philippe.

Oko 15.000 Roma, većinom iz Bugarske i Rumunije, trenutno živi u improvizovanim naseljima širom Francuske.

Ove dvije zemlje postale su članice EU 2007.

Oni će do kraja 2013. imati puna prava boravka i zaposlenja do kraja 2013. u cijeloj EU.

Njihovo prisustvo u Francuskoj nije uvijek dobrodošlo, a bivši predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je pred izbore 2012. da će demontiranje romskih naselja i "repatrijacija" Roma u Rumuniju i Bugarsku biti ključna u njegovoj politici.

Vlada socijalističkog predsjednika Françoias Hollandea nastavila je da razmješta i demontira romska naselja nakon dolaska na vlast u maju 2012.