Opozicija se pobunila
20

Skandal u Mađarskoj: Predsjednica pomilovala saučesnika u pedofiliji, morao reagovati i Orban

V. K.
Katalin Novak (Foto: EPA-EFE)
Katalin Novak (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica Mađarske Katalin Novak izazvala je buru reakcija nakon što je odlučila da iskoristi ovlasti i pomiluje čovjeka koji je osuđen kao saučesnik u pomaganju zataškavanja slučaja pedofilije u domu za nezbrinutu djecu.

Ovakva odluka za mnoge opozicione političare predstavljala je šok te su tražili od mađarske predsjednice da odstupi sa dužnosti..

"Zbunjena sam odlukom Katalin Novak kao ljudskog bića, ali i kao majke. Odluka je moralno neshvatljiva", rekla je mađarska zvaničnica Anna Donath.

Povodom odluke oglasila se i sama Novak te je poručila kako pod njenim mandatom nije bilo niti će biti mjesta za pomilovanje pedofila.

Ipak, povodom cijelog slučaja morao je reagovati i mađarski premijer Viktor Orban koji je rekao kako će vlada parlamentu podnijeti ustavni amandman kojim bi počiniocima bilo onemogućeno pomilovanje za pedofile i saučesnike.

"Predsjednik Republike ne može ostvariti pravo na pojedinačno pomilovanje u slučaju krivičnog djela protiv maloljetnog lica. Mora se isključiti mogućnost da počinioci namjernih zločina nad djecom budu pomilovani i prođu nekažnjeno", naveli su iz Orbanovog kabineta.