Bez zvanične potvrde
12

Sjevernokorejski voz stigao u Peking, mediji pišu o dolasku Kim Jong-una

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un navodno je stigao u Peking, javlja BBC.

Japanski mediji su saopćili da je neimenovani visoki zvaničnik stigao u Peking u Kinu sjevernokorejskim diplomatskim vozom uz ogromne mjere osiguranja. Južna Koreja također tvrdi da ne zna identitet zvaničnika koji je došao u Peking, ali da pažljivo prati situaciju.

Ukoliko se zaista radi o Kimu, to je njegova prva inostrana posjeta otkako je postao lider Sjeverne Koreje 2011. godine.

Zasad nema zvaničnih komentara iz Kine i Sjeverne Koreje, no, takva posjeta bi bila značajan napredak.

Prošlog mjeseca je američki predsjednik Donald Trump prihvatio historijski poziv na sastanak s Kimom, a zvaničnici već rade na organizaciji.

Analitičari su rekli da će se sjevernokorejski i kineski lideri vjerovatno sastati prije tog samita. Poznato je da je Kina glavni ekonomski saveznik Sjeverne Koreje.

Voz zelene boje s horizontalnom žutom linijom je stigao u Peking, a identičan je onom kojim je u ovaj grad stigao Kimov otac Kim Jong-il 2011. godine. Ta posjeta je zvanično potvrđena tek nakon što je završena.

Ukoliko se ne radi o Kim Jong-unu, moguće je da je u posjetu stigla njegova mlađa sestra Kim Yo-jong, koja se pojavila i na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji, ili vojni zvaničnik Choe Ryong-hae.