Veliki kalibar
8

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un nadzire vježbe gađanja "super velikim" raketnim bacačima

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un nadgledao je vježbe gađanja artiljerijskuh jedinica u zapadnoj regiji koje uključuju "novoopremljene super-velike" višecijevne bacače raketa, objavili su u utorak državni mediji KCNA.

Vježbe su uslijedile dan nakon što su Južna Koreja i Japan izvijestili da je Sjeverna Koreja lansirala nekoliko balističkih projektila kratkog dometa u more, što je bio prvi takav test projektila u otprilike dva mjeseca.

Kim je u ponedjeljak vodio vježbe koje su imale za cilj testiranje "pravih ratnih sposobnosti" višecijevnih raketnih bacača kalibra 600 milimetara i poboljšanje borbenog morala i spremnosti operatera, saopćila je KCNA.

Vježbe su također uključivale simulaciju zračne eksplozije granate super-velikog višecijevnog bacača raketa na unaprijed postavljenoj visini iznad cilja.

Jedinica je pokazala "visoku pokretljivost te tačnu i snažnu udarnu moć" u izvršavanju iznenadne borbene misije, izmamivši pohvale mladog vođe, rečeno je.

"U potpunosti su pokazali svoje izvrsno artiljerijsko gađanje i brzu i temeljitu borbenu spremnost", rekla je KCNA.

Kim je pozvao na modernizaciju i povećanje artiljerijskih snaga, ističući "strateške zadaće" raketnih bacača 600 mm kao centralnog udarnog sredstva u ratnim pripremama.

"Razorna ofanzivna sredstva koja posjeduje naša vojska trebala bi temeljitije ispunjavati svoje misije blokiranja i suzbijanja mogućnosti rata uz stalnu savršenu spremnost da se sruši kapital neprijatelja i struktura njegovih vojnih snaga", rekao je Kim vojnicima, prema za KCNA.