Nije poznato šta prevozi
99

Sjevernokorejski cargo voz prvi put od početka pandemije ušao u Kinu

B. R.
Most na rijeci Yalu (Foto: Shutterstock)
Most na rijeci Yalu (Foto: Shutterstock)
Sjevernokorejski cargo voz ili voz za prijevoz robe je danas prvi put ušao u Kinu nakon uvođenja epidemioloških mjera protiv koronavirusa, među kojima su i zatvaranje granice između ove dvije države.

Vlast Sjeverne Koreje tvrdi da u ovoj državi nije registrovana niti jedna osoba koja je zaražena koronavirusom. Uvela je vrlo restriktivne epidemiološke mjere, što je značilo i zatvaranje granica i onemogućavanje putovanja.

Voz je prešao preko mosta na rijeci Yalu te je ušao u kineski grad Dandong, objavila je južnokorejska agencija Yonhap pozivajući na neimenovani izvor. Prema navodima ove agencije, ovo je prvi put od početka pandemije da su se otvorile granice između Sjeverne Koreje i Kine.

Nije poznato šta se vozom transportovalo u Kinu, ali se očekuje da će se u Sjevernu Koreju vratiti sutra, 17. januara, s "urgentno potrebnim materijalima". Da je voz ušao u Kinu izvijestila je i japanska agencija Kyodo.

Većina trgovine između ove dvije zemlje se vrši morskim saobraćajem, a ne preko kopna. U Ujedinjenim nacijama tvrde da se u Sjevernu Koreju uvoze tek male količine humanitarne pomoći, ali da je uvoz veće količina različitih potrepština onemogućen, prenosi agencija Reuters.