Svijet
0

Sjeverna Koreja želi kontakt s Washingtonom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja želi nastaviti pregovore ušestero o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, tražeći direktne kontakte sa Sjedinjenim Državama, ocijenili su američki eksperti po povratku iz Pjongjanga, nakon susreta s najvišim dužnosnicima režima.
  • Ne mislim da Obamina administracija traži da se izbjegnu direktni kontakti sa Sjevernom Korejom, kao što je to bilo prije nekoliko godina. Ali, vidjeli smo da pregovori ušestero mogu biti korisni. Dakle, možemo imati oboje, rekao je na aerodromu u Pekingu Stephen Bosworth, bivši američki ambasador u Južnoj Koreji, član delegacije američkih eksperata koji su se sastali sa sjevernokorejskim dužnosnicima, javio je u subotu AFP.

  • Oni ne vide nikakvu ažurnost u ovim okolnostima, ali je vrlo jasno, da postoji jak interes da se završi druga faza pregovora, rekao je jedan od američkih eksperata.

  • Izgleda da oni čekaju da vide šta će se desiti. Pjongjang više želi bilateralnu vezu sa SAD-om, mada to ne znači da razgovori ušestero nemaju posebnu ulogu", dodao je on.

Američki eksperti nisu precizirali ko su im bili sugovornici, rekavši samo da se radi o visokim zvaničnicima diplomatije, vojnog domena i ekonomije.