|

Sjeverna Koreja zaprijetila Velikoj Britaniji "bijednim krajem" ako se priduži SAD-u

Sjeverna Koreja zaprijetila Velikoj Britaniji "bijednim krajem" ako se priduži SAD-u
13
Klix.ba
25.8.2017. u 15:47
110
komentara
13

dijeljenja
Sjeverna Koreja zaprijetila Velikoj Britaniji "bijednim krajem" ako se priduži SAD-u Foto: EPA
Sjeverna Koreja je zaprijetila Velikoj Britaniji "bijednim krajem" ukoliko se ova zemlja odluči na zajedničke vojne vježbe sa SAD-om i Južnom Korejom.
Tenzije zbog razvoja nuklearnog oružja Sjeverne Koreje su visoke, a Velika Britanija trenutno ne učestvuje u vojnim vježbama.

Seoul i Washington tvrde da su vježbe prilika za saveznike da unaprijede svoje odbrambene sposobnosti, no Pyongyang ih smatra probom za rat protiv Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA je saopćila da su Washington i Seoul "ratni manijaci" te da zajedničke vojne vježbe predstavljaju dokaz za njihovu namjeru da izvrše invaziju.

"Ambicije SAD-a da uguše Sjevernu Koreju ostaju nepromijenjene., kao i namjera za invaziju. Mi upozoravamo ne samo Amerikance i grupu 'marioneta', nego i 'satelite' Veliku Britaniju i Australiju, koje koriste priliku za prezentaciju ratnih manevara protiv Sjeverne Koreje, da će se suočiti s 'bijednim krajem' ukoliko se pridruže u igri s vatrom", objavila je KCNA.

Novinska agencija je odbacila navode Južne Koreje da su godišnje vojne vježbe odbrambene prirode.

"Formacije strateški bombardera sa nuklearnim bombama su uvijek spremne za letove", navodi KCNA.

U sjevernokorejskim novinama Rodong Sinmun se navodi da su zajedničke vojne vježbe "najizraženiji oblik neprijateljstva te da niko ne može garantovati da vježbe neće evoluirati u stvarne borbe. Vježbe predsdtavljaju sipanje benzina na vatru i pogoršanje stanja na Korejskom poluotoku".

Washington i Pyongyang su razmijenili prijetnje nekoliko puta otkako je režim Kima Jong-una objavio da je u stanju napasti američki teritorij interkontinentalnim balističkim projektilima sa nuklearnom bojevom glavom.

Američki predsjednik Donald Trump je odgovorio obećavši "vatru i bijes" te je upozorio da je njegova vojska "spremna".

Velika Britanija, koja je najveći evropski saveznik SAD-a, mogla bi formalno odlbiti Trumpov poziv upomoć u ratu protiv Sjeverne Koreje sve dok Kim ne odluči napasti Havaje ili američko tlo.

Članstvo u UN-u ne obavezuje automatski Veliku Britaniju da učestvuje u konfliktu između SAD-a i Sjeverne Koreje, čak iako Sjeverna Koreja napadne vojne baze u Pacifiku.

Iako Član 5 Sjevernoatlanskog ugovora navodi da se napad na jednu članicu NATO-a smatra napadom na cijelu vojnu alijansu, primjena ove odredbe je ograničena samo na napade na teritorije zemalja u Sjevernoj Americi, Evropi i u Atlatniku.

Shodno tome, ako Kimove bojeve glave pogode američke vojne baze u Pacifiku, SAD bi mogle zatražiti pomoć Velike Britanije, ali ne mogu formalno prisiliti Veliku Britaniju i druge NATO saveznike da se pridruže vojnim naporima protiv Sjeverne Koreje.
Prijavi grešku


Komentari (110)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...