Održana vojna parada
103

Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u: Spremni smo za nuklearne napade

Klix.ba
(Foto: EPA)
Sjeverna Koreja je upozorila SAD da "ne pravi provokativne poteze" u regiji te je istakla da je spremna uzvratiti nuklearnim napadima.

Ove prijetnje dolaze u vrijeme kada Sjeverna Koreja obilježava 105. godišnjicu rođenja svog osnivača i predsjednika Kima Il-sunga.

Vojnici, tenkovi i druga vojna oprema su bili dio parade održane u Pyongyangu, koja je predstavljala demonstraciju snage ove zemlje. Sada se spekuliše da aktuelni lider Kim Jong-un namjerava uskoro narediti novi nuklearni test.

"Spremni smo odgovoriti ratom, uzvratiti nuklearnim napadima u našem stilu na bilo koji drugi nuklearni napad", izjavio je vojni zvaničnik Choe Ryong-Hae.

Sjeverna Koreja je tokom jutrošnje parade pokazala svoju vojsku i oružje, a u ovoj regiji rastu tenzije i opasnost od konflikta s SAD-om. Kolona vojske i naoružanja stigla je na glavni trg u Pyongyangu, koji se nalazi u srcu grada. Pokazani su balistički projektili koji se lansiraju s podmornica, a koji mogu nositi nuklearne bojeve glave. Ovi projektili mogu pogoditi bilo koju metu širom svijeta.

U svijetu vlada zabrinutost jer je Sjeverna Koreja odlučna da proizvede čitav arsenal nuklearnog oružja. Subotnja parada je bila prilika da Kim demonstrira vojnu moć svoje zemlje, javlja BBC.

Parada je jasan znak da zemlja namjerava nastaviti razvoj nuklearnog programa u budućnosti te ignorisati pritisak SAD-a. Tenzije su porasle nakon što su američki marinci nedavno krenuli prema korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja je već provela pet testova i veći broj lansiranja projektila, a eksperti i vladini zvaničnici rade na razvoju nuklearnog oružja koje ima domet do SAD-a.

U petak je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upozorio da do konflikta može doći u svakom trenutku te je istakao da, ukoliko dođe do rata, pobjednika neće biti.

Kina jedina podržava Sjevernu Koreju, a konflikt bi uzrokovao probleme na njenoj granici.

"Pozivamo sve strane da se suzdrže od provokacija i prijetnji, kako riječima, tako i djelima te da ne dopuste da situacija dođe u fazu bez povratka", kazao je Yi.

Situaciju je komentarisao i američki predsjednik Donald Trump, koji istakao da će problem sa Sjevernom Korejom biti riješen.

"Ako Kina želi pomoći, to je odlično. Ako ne, riješit ćemo problem s njima", poručio je Trump.

Američki predsjednik je već pokazao spremnost na upotrebu vojne sile. Naredio je osvetnički napad u Siriji nakon korištenja hemijskog oružja. Američka vojska je bacila ogromnu bombu na teritorij pod kontrolom terorističke grupe IDIL.